Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mars će danas biti najbliže Zemlji u posljednjih 15 godina

Preuzmite sliku

Mars i Zemlja nalaze se na blago eliptičnim orbitama, što znači da se povremeno mogu veoma približiti jedno drugom.

Mars, naš drugi najbliži kosmički komšija, decenijama je u našoj kolektivnoj mašti. Između fantazija o posjetama Marsovca i obećanja vode ispod njegove ledene površine, Mars ne treba mnogo da učini da bi bio u našim mislima. Ali u utorak, 6. oktobra, Mars neće biti samo pri srcu, već i najbliži našoj planeti – na samo 62,1 milion kilometara od Zemlje. Ovo je najbliže što će biti u narednih 15 godina.

“Mars biti sjajan, velik i lako vidljiv sa teleskopom ili bez njega. Preporučili bismo vam da pogledate nebesku kartu kako biste utvrdili gdje će se Mars nalaziti na noćnom nebu na vašoj lokaciji, tako da možete planirati gledanje… Dan kada ćemo biti apsolutno najbliži Marsu je 6. oktobar, pa krenite dalje”, piše sciencealert.com .

Mars i Zemlja nalaze se na blago eliptičnim orbitama, što znači da se povremeno mogu veoma približiti jedno drugom.

“Kao i svaka planeta u našem Sunčevom sistemu, Zemlja i Mars kruže oko Sunca. Ali, Zemlja je bliže Suncu i zato se kreće brže u svojoj orbiti. Zemlja napravi dva kruga oko Sunca dok Mars u to vrijeme napravi jedno takvo putovanje”, objašnjava NASA. Dok godina na Zemlji traje 356, na Marsu, mjereno ‘zemaljskim danima’, traje 687 dana. U astronomskom fenomenu vidjeće se kako Mars izlazi kad Sunce zalazi, a zalazi kad Sunce izlazi. Američka svemirska agencija rekla je i da će 2020. biti zabilježen neobično velik broj meteora koji se obično nazivaju “zvijezde padalice”. Sredinom oktobra samo rijetkima će se pružiti prilika da pogledaju Mars na najspektakularnijem položaju. Mars će golim okom izgledati svjetliji i istaknutiji na noćnom nebu, dok će teleskopom biti lakše vidjeti neke detalje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,