Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Marketing je sve: Prodavao kamenje u kutijama kao kućne ljubimce i zaradio milione

Preuzmite sliku

Gary Dahl je 1975. godine dobio sjajnu ideju, sa meksičke plaže Rosarito pokupio je kamenje koje je kasnije prodavao kao kućne ljubimce. Nazvao ih je “pet rock”, a do novog vlasnika su stizali u kartonskim kutijama, sa slamom i otvorima za disanje prilagođenim kao za živog ljubimca.

Na ideju je došao dok je u baru slušao svoje prijatelje kako se žale na svoje kućne ljubimce. Rekao im je da on tih problema nema, jer mu je kamen kućni ljubimac, a njega ne treba hraniti, šetati, kupati, njegovati i on nikada nije neposlušan. To mu je dalo ideju za biznis, jer je shvatio da je sve u marketingu.

Svoju ideju Dahl je toliko ozbiljno shvatio da je napisao i uputstvo za upotrebu kamena kao kućnog ljubimca. Priručnik je bio pun igara i gegova koji su govorili o kamenu kao o stvarnom ljubimcu.

Dahlov najveći trošak bio je sječenje i izrada kutija. Kamenje ga je koštalo jedan cent, a slama je bila gotovo besplatna. Pored toga, izdatak je bilo i štampanje priručniku na 32 strane „Njega i obuka vašeg ljubimca“.

 • U priručniku nema dijelova posvećenih hranjenju i kupanju, ali postoji nekoliko ideja kako se igrati i šaliti sa kamenom, najpopularnija igra koju je preporučivao je bila “praviti se mrtav”.

  Gary je objasnio i da kamen bez problema može da nauči komande kao što je “sjedi”, dok prevrtanje zahtijeva dodatnu pomoć trenera. “Dođi“, „stani“ i „rukuj se“ gotovo ih je nemoguće naučiti, ali su za napad jako dobri – uz određenu dodatnu pomoć i snagu vlasnika.

  Za šest mjeseci, koliko je trajala euforija oko kamena kao kućnog ljubimca, Dahl je prodao više od milion primjeraka po cijeni od četiri dolara po komadu. Tako je Gary Dahl postao milioner. Njegova kafanska šala pretvorila se u nacionalni fenomen, a njegov kamen je završio na naslovnoj strani “News Week-a”.

 • A kad imaš novca, onda je sve lako. Milioner Dahl je otvorio bar u centru Los Gatosa u Kaliforniji. Gary je godinama izbjegavao intervjue, a veliki broj ljudi mu je prijetio tužbama.

  “Ponekad se osvrnem i zapitam se da li bi moj život bio jednostavniji da to nisam učinio”, govorio je Dahl, koji je uspio da postane milioner za samo šest mjeseci.

  Od 2012. godine “pet rock” je ponovo u prodaji, ali nije više u vlasništu Garya Dahla, koji je preminuo 2015. godine. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,