Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Maratonac zbog koronavirusa u stanu istrčao 50 kilometara

Preuzmite sliku

Kineski amaterski maratonac Pan Shancu podigao je ljestvicu na jedan novi nivo kada je riječ o treningu kod kuće. Pan živi u gradu Hangzhou koji je 5.februara stavljen u karantenu zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Zaključno s 12. februarom, u ovom gradu potvrđeno je 159 slučajeva zaraze, a u cijeloj Kini do sada je od virusa preminulo više od 1 100 ljudi.

Budući da ne izlazi iz kuće, Pan je odlučio napraviti malu (uistinu malu!) stazu za trčanje pa je razmaknuo dva stola u hodniku i dnevnom boravku oko kojih je trčao. Jedan krug dugačak je osam metara. Nakon što je uspio istrčati 6 250 krugova u 4 sata, 48 minuta i 44 sekunde, Pan je na društvenim mrežama objavio sljedeće: “Da, jedan krug je oko osam metara i uspio sam trčeći oko stolova istrčati 50 kilometara za ukupno 4 sata, 48 minuta i 44 sekunde. Potpuno sam mokar i odlično se osjećam!”

 

U nastavku objave na društvenoj mreži Weibo, Pan je napisao: “Nisam dugo bio vani i više jednostavno ne mogu sjediti na mjestu. Nisam znao šta da radim sam sa sobom pa sam odlučio trčati između dva stola za masažu, bar da ostanem u nekakvoj kondiciji.”

Da bi dokazao da govori istinu, Pan je objavio i screenshotove sa svoje aplikacije za trčanje.

On je samo jedan od miliona Kineza koji su ostali zatočeni u svojim domovima dok kineske vlasti pokušavaju zaustaviti ovu epidemiju koja je originalno krenula iz grada Wuhana koji je od Hangzhoua udaljen oko 370 kilometara, prenosi index.hr.

I ostali trkači pridružili su se u dijeljenju svojih kreativnih vježbi za trening u stanu na kineskim društvenim mrežama. Jedna žena je tako ostavila poduži komentar na Weibou u kojem opisuje svoju utrku u vlastitom stanu na sljedeći način: “Počinjem utrku u kuhinji, prođem kroz dnevni boravak pa skrenem u kćerkinu sobu nakon koje me čeka predivan pogled na muža koji hrče u našoj spavaćoj sobi. Ova tiha utrka završava na balkonu, a prema mišljenju moga muža, možda nemam virus, ali je uvjeren da imam određenih psihičkih problema.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje