Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mame postavile svjetski rekord u bosonogom hodanju po Lego kockicama

Preuzmite sliku

Za Katie Wells – izvršnu direktoricu i osnivačicu Wellness Mama, sve je počelo s njenom uzrečicom da su žene „stvorene da rade teške stvari“.

Upravo je ovaj moto ohrabrio Wellness Mame da okupe grupu majki radi službenog obaranja rekorda za najveću udaljenost koju je tim u jednom satu prešao bosim nogama po LEGO kockicama, prenosi Tuzlanski.ba.

Budući da je ova godina bila teška za mnoge porodice, a posebno za mame, Katie je željela organizovati nešto zabavno i nešto što bi mogla raditi timski s nekim od žena u svojoj zajednici.

“Jedan od mojih ciljeva za ovu godinu bio je postaviti svjetski rekord, a znajući važnost zajednice, znala sam da to želim pokušati s drugim majkama”, rekla je Katie.

Kao mama, Katie je shvatila da je godinama trenirala za postavljanje svjetskog rekorda u hodanju po Lego kockicama, a da toga nije bila ni svjesna.  „Koliko je nas (mama) imalo iskustva s ovim kockicama kada ih nagazimo bosim stopalima u žurbi da smirimo uznemirenu bebu ili trčeći preko sobe da otvorimo vrata ili provjerimo rernu?”

Katie je bila sigurna u sposobnost svojih žena da postignu titulu, ali brzo je shvatila da će to biti teže nego što se očekivalo. Katie i njena četiri člana tima koji su obarali rekord – Ashley, Savanna, Grace i Cat – počeli su se pripremati za službeni pokušaj.

Evo šta im je trebalo da se pripreme:

-8 mjeseci planiranja
-5 članova tima (i 5 muževa koji podržavaju)
-3 nezavisna svjedoka
-2 medicinska radnika za provjeru stopala
-Službena ravna površina lokalnog kolosijeka
-10-metarska staza od šperploče (s otprilike dva metra prostora za okretanje s obje strane)
-Katiein otac pomagao je u izgradnji Lego staze
-100+ kilograma Lego kockica
-Uživo i službena verifikacija osoblja Guinnessovih rekorda u više zemalja
-19 najboljih navijačica i članova tima za bacanje kockica na stazu (djeca učesnika)
– Nevjerovatni prijatelji koji bodre tim
-Lista za reprodukciju optimistične, motivacione muzike 80-ih
-Hrana za sve prisutne
-Bolna stopala, puno znoja i (iznenađujuće) bez suza učesnika

Službeni pokušaj započeo je malo iza 9 sati ujutro 10. oktobra na plaži Santa Rosa na Floridi i započeo je snažnim tempom od oko 12 sekundi po krugu. Svaki od članova tima prošetao je otprilike 12 minuta kako bi prešao najmanje 20 krugova po osobi, kako zahtijevaju službene smjernice.

Djeca učesnika obaranja rekorda služila su kao „članovi posade“ bacajući kockice nazad na stazu ako su odletjele tokom pokušaja.

Kad je štoperica konačno zasvirala na oznaci od jednog sata, tim je, uprkos bolnim nogama, prevalio 328 krugova potrebnih za postizanje rekorda.

  • Službeni sudac, Philip Robertson, virtuelno je potvrdio i najavio rekordni rezultat kao 3,28 km.

    “Oduvijek sam govorila da su mame jedna od najmoćnijih sila na ovoj planeti i to su dokazale jutros”, rekla je Katie nakon što je postignuće postalo službeno.

    Pobjednički tim mama proslavio je pobjedu sa svojim porodicama uz led na nogama. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje