Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mama troje djece nije znala da je trudna: Probudili me trudovi

Preuzmite sliku

Karin Fortwangler probudila se 15. marta u 4.30 ujutro i shvatila kako u leđima ima neugodno žarenje i bolove. Majka troje djece tad je pomislila kako je isto to osjetila pred porod sa svakim od njih, ali nije joj bilo jasno što se zbiva.

Naime, nije ni slutila da je trudna, a samo tri sata kasnije u svom je naručju držala svoje četvrto dijete. Djevojčica koja je stigla u porodicu bila je šokantno, ali prelijepo iznenađenje. Amerikanka Karin kaže da je, kad gleda unatrag, imala simptome poput umora i pospanosti, ali to je pripisala životnom tempu svake majke i dojenju.

Osim toga, iskusila je i mučnine, ali u isto to doba su njena djeca – Charlotte (4), Roger (2) i Caroline (1), imali crijevnu virozu, pa joj je bilo logično da se i sama zarazila od njih.

– Porođaj je poprilično specifičan osjećaj pa sam bila poprilično sigurna da se o tome radi, jedina druga opcija su bili neki bizarni bubrežni kamenci i napadaj. Moj se muž probudio i spremao za posao oko 5 ujutro, kad sam mu rekla ‘mislit ćeš da sam luda, ali mislim da rađam’ – ispričala je.

Nakon što mu je opisala kako se osjeća, muž Alex je nazvao hitnu službu koja je brzo poslala bolnička kola. U bolnicu je stigla u 6 sati i 15 minuta, a sve se odigralo kao u ubrzanom filmu.

Krenuli su raditi još neke testove jer su shvatili da je riječ o prijevremenom porođaju, a plan im je bio odgoditi porod dok dijete ne bude staro 36-37 sedmica.

Međutim, čim su izašli iz sobe, Karin je dobila još snažnije trudove i porođaj je bio nezaustavljiv.

– Svi moji porodi su bili relativno kratki, najduži je trajao 5 sati, a najkraći dva, pa sam i sada znala da će beba brzo doći – ispričala je.

Kad su je doktori pogledali, već je bila otvorena 7 cm. Ubrzo se počela nazirati i bebina glava, a prije nego je Karin i sama shvatila, rodila je – samo tri sata nakon buđenja s bolovima.

Djevojčicu koju je rodila nazvala je Katherine Allison Fortwangler te je težila 2,6 kilograma.

Iako je nosila mjesecima, Karin kaže da nikada nije ni pomislila da je trudna za to vrijeme, a bilo kakve znakove lako je objasniti ostalim okolnostima, pogotovo zato što se njezina najmlađa kći rodila nešto više od godinu dana prije, u januaru 2019.

– Nisam imala menstruaciju, ali još uvijek sam dojila svoje najmlađe dijete, tako da je to bilo potpuno normalno. Nisam pratila svoju težinu, ali odjeća mi je i dalje odgovarala, iako je bila nešto uža – objasnila je.

Kako nije znala za trudnoću, nije uzimala vitamine, povremeno je pila alkohol i analgetike, pa se brinula je li to imalo kakav uticaj na razvoj bebe. Na sreću, doktori su potvrdili da je curica savršeno zdrava. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,