Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mali trikovi velikih supermarketa: Zašto nemaju prozore, kakav im je položaj proizvoda, kakvi su podovi, muzika…

Preuzmite sliku

Mnogi se kupci vjerovatno nikad nisu upitali zbog čega je većina supermarketa bez prozora, odnosno staklenih zidova, a niti su obraćali pažnju na muziku koja se pušta u trgovini. Također, većina kupaca nije ni zapazila kakav je pod u trgovinama, a ako i je zapazila ne zna zbog čega je baš takav. Ipak, sve to ima svoju svrhu i razlog zašto je baš tako. 

Istraživački tim portala Bravo.de pojasnio kakvim se trikovima koriste trgovci kako bi kupce što duže zadržali u trgovini.

U nastavku pročitajte nekoliko trikova kojima trgovci “manipuliraju” kupcima.

Zašto nema prozora na trgovinama?

Naime, prozora kao ni satova u trgovinama nema kako bi kupci izgubili pojam o vremenu i što duže se zadržali u trgovini. Tako većina kupaca u trgovini provede duže vremena od planiranog i uzme više stvari nego su prethodno planirali.

Pogled kroz prozor kupce vraća na pomisao o vremenu i na razmišljanje koliko su već dugo u trgovini, a to niko u kompanijama Aldi, Lidl, Edeka i drugima to ne želi.  Jer, što su kupci duže zadrže u trgovini, uzet će više proizvoda i potrošiti više novca.

No, postoje i praktični razlozi zašto nema prozora ili staklenih zidova: Direktna sunčeva svjetlost može izblijediti ambalažu. Tada proizvodi više ne izgledaju tako privlačno i neće se tako brzo prodati.

Pod određenim okolnostima, supermarketi bez prozora bi u budućnosti mogli biti prošlost. Aldi Süd eksperimentira sa supermarketima koji propuštaju više prirodnog svjetla (to bi također uštedjelo ogromne količine električne energije za trgovine). No za to su potrebni i skupi prozori koji upijaju UV zrake kako ne bi proizvodi požutjeli.

Položaj proizvoda

Skuplji proizvodi uvijek su posloženi u nivou očiju. Proizvodi na popustima se nalaze na dnu polica, a brendirani i skuplji artikli su također u nivou očiju. Cijene su označene na način da prvim pogledom pomislimo da su povoljnije nego što zaista jesu.

Zašto supermarketi imaju popločane podove?

Na primjer, mnogi supermarketi imaju popločane podove. Zašto? Jer kolica za kupovinu na njima stvaraju veliku buku! Ako ne želite privući pažnju i živcirati druge, sporije se krećete trgovinom. Kao rezultat toga, kupac automatski dolazi u iskušenje da malo pregleda i potroši više novca na stvari kojih možda čak nema na svom popisu za kupovinu.

Muzika 

Kad su trgovine pune i previše je ljudi, tada se najčešće pušta energična i muzika brzog ritma. To bi trebalo potaknuti ljude da se trgovina ponovno brzo isprazni. Prema nekim istraživanjima kupcu više troše uz laganiju muziku, jer ona usporava u kretanju pa duže vremena provode u trgovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,