Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Majstori marketinga: 10 neobičnih zgrada McDonald'sa širom svijeta

Preuzmite sliku

Crvena i žuta boja godinama su bile neodvojive od McDonald's restorana kao što je ljubičasta boja za Milka kravice.

Nedavno je McDonald's počeo mijenjati svoj logo u zelenu boju kao odraz ekološke osviještenosti i izlaska u susret sve popularnijem vegetarijanskom stilu prehrane. Zanimalo nas je koliko se do sada McDonald's mijenjao ovisno o kulturi i podneblju pa smo nakon potrage izdvojili nekoliko favorita.

Francuska, Rue Saint-Lazare u Parizu: Posramila bi se i Carrie Bradshow sa svojom beretkom

Restoran se nalazi u zgradi nalik na drveni toranj iz bajki, pa je i pažljivo uklopljen samo nadstrešnicom s diskretnim natpisom McDonald's. Sve što je u Francuskoj automatski dobiva dodatne bodove za šarmantnost, pa čak i burger koji ovdje postaje Le Big Mac.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mikkel Vermeulen 🇩🇰 (@thenameismikkel)

Portugal, Porto: ”Najljepši na svijetu”

Kada bismo zamišljali gdje jedu kraljevske porodice i aristokracija kada se razboli cijeli kuharski tim – zamislili bismo ih ovdje, u McDonald'su Imperial. Možda jedeš krompiriće i hamburger, ali ih jedeš ispod kristalnih lustera.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli JEI RO. (@jei_wanderlust)

SAD, Washington DC: McFancy

Ulazak u washingtonski McDonald's nije puno drugačiji od ulaska u Hermes ili trezor zlatnih poluga. Mramorna arhitektura i font kojim je označen obeshrabrit će sve nas koji nemamo račune u švicarskim bankama, ali bez brige. To je i dalje dobri stari McDonald's s cijenama za narodni džep.

Australija, Melbourne: žuti logo na crvenim ciglama

Poznate britanske crvene cigle i stare zgrade dale su ovom McDonald'su poseban šarm zbog kojeg uistinu izgleda kao prava tvornica hrane. Arhitektura, pozicija zgrade i izlazi na balkon s malim, kućnim prozorima, postaju puno logičniji kada otkrijete da je nekad to bio hotel Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chris (@chrismbr)

Irska, Bray: fast food vijećnica

Kada bi fast food bio religija, ovo bi bila njegova crkva. Ovako, to je bivša gradska vijećnica koja danas očito bolje služi potrebama naroda. Ne zaboravite svratiti na Shamrock shake!

SAD, Las Vegas: A šta mislite?

Da vam olakšamo: tačno je onakav kakvim ga zamišljate, šaren i blještav. Kladimo se da su jedva dočekali zablistati u punom sjaju u gradu u kojem sve prolazi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Fabulous Kristen (@unexploredjourneys)

SAD, Freeport: Komšije nisu dozvolili promjene

Definicija poštivanja estetike kvarta: ovaj McDonald's uklopio se kao sir u cheeseburger. Nalazi se unutar stare kolonijalne kuće i lako biste mogli proći pored njega gladni, a da ga ni ne primjetite. Možemo se samo pouzdati u osjetilo mirisa koje osjeti pomfri na kilometar.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Robin Rue (@massholemommy)

Novi Zeland, Taupo: Vežite se, ne polijećemo

Kada kažemo da je McDonald's na Novom Zelandu avion, ne mislimo to kao metaforu, već činjenicu: restoran je stvarno u avionu. Sjedišta su avionska sjedišta, pogled kroz prozor gleda na propelere, a jedina razlika je u tome što ne morate imati avionsku kartu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kammy Almeida (@kammyalmeida)

Norveška, Kristiansand: banka burgera

Zgodno za fotografiranje, ali pomisao da nam unutra padne salata na pod ili zaprljamo stol kečapom izaziva nove vrste anksioznosti.

SAD, Arizona: Kada McDonald's poplavi

Lokalne vlasti procijenile su da se kričavo žuti logo neće dobro uklapati u njihov ambijent, pa su uvjetovali promjenu boje. Kada je McDonald's predložio tirkizno M na zgradi boje pustinjskog pijeska, uskliknuli su ”I'm loving it!”. Ili tako nekako.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @oddkevin

Dok mi teško biramo između skoro 40 000 McDonald's restorana širom svijeta, iz ”Megića” stižu nove vijesti. Italijanski dizajneri najavljuju McDonald'se u industrijskom stilu, preklapajućih uzoraka i mediteranskih boja umjesto klasične crvene i žute, a Francuzi imaju viziju tamno sivog interijera s detaljima koji asociraju na Pop art. Jedva čekamo! (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,