Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Majka pronašla sina 32 godine nakon njegove otmice pomoću tehnologije prepoznavanja lica

Preuzmite sliku

Žena iz Kine, 60-godišnjakinja, pronašla je svog sina koji je otet prije 32 godine, sve s pomoću tehnologije za prepoznavanje lica.

Mao Yin, nadimka Jia Jia, otet je 17. oktobra 1988. godine iz provincije Shaanxi, dok je sa svojim ocem Maom Zhenjingom išao kući iz vrtića. Jia Jia, tada dvogodišnjak, bio je žedan pa su njegov otac i on stali u jednom hotelu kako bi popili piće. Njegov otac Mao tada je svratio pogled na nekoliko trenutaka dok je hladio svoje piće te se upravo tada dogodila otmica.

Njegova majka Li Jinghzi neumorno je tražila svog sina više od tri desetljeća, čak je i dala otkaz na poslu kako bi se mogla posvetiti potrazi te podijelili više od sto hiljada letaka širom desetak kineskih provincija. Tokom tog vremena, Li je pratila više od 300 mogućih tragova, ali nijedan nije bio pravi. Također se pojavila i u nekoliko emisija u nadi da će ih njezin sin gledati.

Pogledajte priču i ponovni susret Jia Jia i njegovih roditelja:

Svoje vrijeme posvetila je volonterskom radu u nevladinoj organizaciji Baby Come Home, uz pomoć koje je skupljala podatke o nestaloj djeci i prosljeđivala ih policiji. Zahvaljujući njezinu trudu i radu, 29 djece ponovno je pronašlo svoje porodice. Jednog dana policija je dobila odjavu o muškarcu iz provincije Sichuan, oko hiljadu kilometara od njihove provincije, koji je posvojio sina prije tridesetak godina tako što je platio određenu sumu novca trgovcima ljudima.

Pronašli su sada 34-godišnjeg muškarca Gua Ningninga te se koristili tehnologijom prepoznavanja lica starih fotografija kako bi pronašli sličnosti. Nakon toga su napravili i DNK test koji je bio pozitivan te pokazao da je on u stvari njihov sin.

  • Dirljivi video njihova ponovnog susreta na policijskoj konferenciji dirnuo je i raznježio mnoge. U videu se vide uplakani roditelji koji grle svog sina te Li koja govori: ”Više nikad ne želim biti odvojena od njega.” Jia Jia, koji ima svoju firmu za uređenje domova, kaže kako nije siguran šta će budućnost donijeti, ali da svakako želi provoditi vrijeme sa svojim biološkim roditeljima.  Istraga o njegovu nestanku i dalje traje, a informacije o osobama koje su ga posvojile nisu puštene u javnost. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,