Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Majka odbija poslati dijete u vrtić: Ovo je njena lista razloga

Preuzmite sliku

Jedna mama je  postala viralna na TikToku nakon što je otkrila da je radila u vrtiću gdje se grljenje djece smatralo zlostavljanjem.

Žena je dalje objasnila da je to zapravo jedan od razloga zašto neće raditi i umjesto toga čuvati kćerku kod kuće. Ostali motivi uključivali su jelovnike loše kvalitete i sveukupne stroge smjernice koje sprečavaju djecu da budu djeca. Majka  je dodala da je mogla nastaviti s tim stvarima, ali je odabrala da to ne čini. Međutim, kako je njen video dobijao sve više pregleda, ljudi su u komentarima uzeli na sebe da prošire ovu važnu temu, piše Bored Panda.

Kada je žena vidjela da se rasprava neće uskoro zaustaviti, objavila je prateći video. Prošlog mjeseca, Ministarstvo financija SAD-a poslalo je prilično sličnu poruku. Utvrđeno je da je nacionalni sistem brige o djeci “neizvediv”, rekavši da ga muče tržišni neuspjesi zbog kojih je kvalitetna skrb nedostupna za mnoge porodice. U jednom od svojih izvještaja, Treasury detaljno opisuje borbu s kojima se mnogi roditelji suočavaju da priušte brigu o djeci, posebno kada se računi gomilaju prije godina vrhunske zarade, prenosi Tuzlanski.ba.

„Dobro funkcioniranje sektora brige o djeci dobro je za zaposlene porodice. To je dobro za djecu. Također bih naglasila da je to dobro za nas ostale”, rekla je Catherine Wolfram, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija za ekonomsku politiku

Talya Stone, bivša glavna urednica i žena koja stoji iza blogova Motherhood: The Real Deal i 40 Now What, rekla je da je dovela u pitanje stvari koje su se dešavale u vrtiću njene kćeri, ali „jednostavnu činjenicu stvar je u tome da se roditelji oslanjaju na obdanište kako bi mogli nastaviti svoju karijeru i upravljati žongliranjem između podizanja porodice i zarade za život.”

„Iako možda smatramo da su uslovi daleko od idealnih ili na visini naših standarda, iskreno govoreći barem za većinu roditelja, ne slati svoju djecu jednostavno nije opcija“, rekla je ona i dodala: „Još uvijek osjećam da su prednosti dnevne njege još uvijek daleko veće od negativnih, a također je važno napomenuti i pozitivne implikacije na razvoj i sreću djeteta, a da ne spominjemo činjenicu da oni pružaju podršku porodicama da izdrže obaveze podizanja porodice u kojoj često je tradicionalna struktura podrške proširenih porodica nekada davno za mnoge gotovo nestala.”

S obzirom na to, pronalaženje odgovarajućeg modela za vaše dijete može biti prilično izazovno.

„Nisu svi vrtići [centri] isti. Važno je da istražite, provedete vrijeme tamo, upoznate svo osoblje, steknete osjećaj atmosfere i upravljanja, objekata, aktivnosti i hrane koja se nudi, postavite mnoga pitanja i što je najvažnije vjerovati svom crijevu”, rekla je Talya Stone, te dodala:

“Ako se nešto ne osjeća kako treba, vjerovatno nije. Djeluju li djeca tamo sretna? Kakve povratne informacije imaju drugi roditelji? Važno je zapamtiti da je svako dijete različito kao i svaki vrtić i na vama je kao roditelju da pokušate stvoriti najbolju moguću kombinaciju između njih dvoje.”

Nije ni čudo što su ovi TikTokovi toliko odjeknuli u javnosti. Ranije ove godine, nacionalno panel istraživanje od 2.500 zaposlenih roditelja pokazalo je da je skoro 20% zaposlenih roditelja moralo ili da da otkaz ili skrati svoje radno vrijeme isključivo zbog nedostatka brige o djeci. Samo 30% svih zaposlenih roditelja imalo je bilo koji oblik rezervne brige o djeci, a postojale su značajne razlike između domaćinstava sa niskim i visokim prihodima. Istraživanje je pokazalo da je 26 posto žena koje su ostale nezaposlene tokom pandemije reklo da je to zbog nedostatka brige o djeci. (Tuzlanski.ba)

@olddavenportfamI could go on about things.. there’s a lot.. #crunchymom #childcareworker #sahm #workingmom #childcare #experience

♬ The Magic Bomb (Questions I Get Asked) [Extended Mix] – Hoàng Read

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,