Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Majka 11-ero djece trudna je svake godine otkako se udala: Želim još, ne bih ništa mijenjala

Preuzmite sliku

Courtney Rogers (36) koja živi u okrugu Santa Fe u Novom Meksiku bila je mladenka djevica kad se u listopadu 2008. udala za muža pastora Chrisa (32).

Par je dočekao svoje 11. dijete u novembru prošle godine, a sad ima šest dječaka i pet djevojčica: Clint (11), Clay (9), Cade (8), Callie (7), Cash (6), blizanci Colt i Case (5), Calena (4), Caydie (2), Coralee (23 mjeseca) i Caris (šest mjeseci).

Courtney je bila najstarija od šestoro braće i sestara, a budućeg muža Chrisa (najstarijeg od desetero djece) upoznala je 2007. godine u crkvenom kampu u Georgiji. Otkako se udala samo devet mjeseci nije bila trudna.

Par, čiji su mjesečni troškovi samo za hranu oko 1200 američkih dolara djecu podučavaju kod kuće i voze se kombijem s 15 sjedišta, a još uvijek nemaju namjeru stati s povećavanjem porodice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Courtney Rogers (@littlehouseinthehighdesert)

– Želimo imati još djece, naravno ako ćemo moći. Želimo imat 12-ero djece i biti velika porodica od 14 članova – objasnila je.

U januaru je porodica bila prisiljena prekinuti odlaziti na izlete i jesti po restoranima jer ih je to koštalo preko 1000 dolara mjesečno.

Djeca nose naslijeđenu odjeću i obuću, a majka Courtney, koja ne radi, uglavnom kupuje na akcijama kako bi uštedjela novac.

Courtney i Chris, koji su oboje školovani kod kuće, kažu da vole podučavati djecu na svojoj farmi od 12 hektara. Majka dodaje da joj to omogućuje da se posveti svakom djetetu posebno i da se niko ne osjeća izostavljeno.

– Ljudi su me znali kritikovati što imam toliko djece koja su tako blizu uzrastom – priča Courtney.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Courtney Rogers (@littlehouseinthehighdesert)

– Oni koji pitaju kako mogu svojoj djeci posvetiti dovoljno pažnje obično su oni koji djecu šalju u školu. Ne razumijem njihovu logiku kad se bavim svojom djecom 24 sata dnevno – objasnila je.

Rekla je da obrazovanje kod kuće znači da se svaka lekcija može lako prilagoditi djeci i da ih ne prisiljava da satima mirno sjede.

Fleksibilnost im omogućuje trčanje po farmi i hranjenje životinja između lekcija. A velika porodica uvijek nađe vremena i za zabavu.

Courtney, koja također podučava lokalnu djecu u nedjeljnoj školi u crkvi, objašnjava da je ‘više poput učiteljice’, a ponekad ima ‘četvero djece u redu čekanja’ kako bi joj postavila pitanje iz matematike dok ona mijenja pelene.

Imala je sedam vaginalnih poroda, dva carska reza (od kojih je jedan bio s blizancima), a nažalost i dva pobačaja.

Courtney, koja nikada nije patila od jutarnjih mučnina, rekla je da ‘obožava biti trudna’, imati veliku porodicu i razmišljati o tome kakvo će biti njezino najnovije dijete te mu birati ime.

Ne voli koristiti zaštitu, ali kaže da to nije iz vjerskih razloga, i jednostavno joj se ‘ne sviđa ideja da popije tabletu’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Courtney Rogers (@littlehouseinthehighdesert)

Courtney i njezin muž kažu da su jutra najluđa. Rano se bude, oko 7:30 ujutro i počinje priprema za dan, ali isto tako, kažu da starija djeca već sad imaju zadatke i kućne poslove koje obavljaju i tako pomažu.

– Dobar dan je kad uspijem oprati tri mašine veša – rekla je i dodala da obično svi pomažu oko ručka, koji se uglavnom sastoji od raznih sendviča, nakon čega mlađi idu na popodnevno spavanje, a stariji se odmaraju ili rade zadaće – ispričala je.

Chris obično dolazi doma kasnije popodne i svi smo zajedno na večeri – za koju najčešće pripremam tortilje, janjetinu ili pizzu. 

Par koji se rijetko svađa čak pokušava učiniti nešto za okoliš koristeći platnene pelene i maramice tokom dana i bambusove pelene noću, koje se mogu kompostirati.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Courtney Rogers (@littlehouseinthehighdesert)

U međuvremenu, uprkos tome što Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje razmak od 18 do 24 mjeseca između trudnoća, Courtney – kojoj su liječnici savjetovali da nakon carskih rezova malo duže pričeka s idućom trudnoćom – ne vidi razlog da uskoro prestane rađati djecu.

– Prvu bebu sam rodila s 25. godina i tad nisam mislila da ću tako brzo roditi toliko djece. Ali, ne bih to mijenjala nizašto – izjavila je.

U jednom trenu odgajali su sedmero djece ispod šest godina i kažu da je to bio jako izazovan period.

Courtney i Chris uvijek paze da sva njihova djeca imaju isto pažnje, pogotovo na Božić i u predbožićno vrijeme. 

– Pitamo ih što žele i obično im možemo priuštiti to što si žele. Ne žalim što imam toliko djece, kuća mi je uvijek vesela – objasnila je.

– Chris i ja volimo biti roditelji i kao porodica lijepo se zajedno provodimo – zaključila je Courtney. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,