Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Luda ideja: Ovako izgleda kupanje na -60 stepeni (VIDEO)

Ojmjakon, rusko selo koje nosi titulu najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu, po svemu sudeći iz dana u dan privlači sve više luckastih turista koji se žele na društvenim mrežama pohvaliti da su se okupali na nama nezamislivo niskim temperaturama.

Nakon što su kraj nedavno posjetili kineski, sada su stigli i japanski gosti, koji su se unatoč temperaturama nižim od -60 Celzijevih stepeni nakratko bacili u lokalni izvor.

Kakav je to bio osjećaj otprilike će vam dočarati vriskovi najhrabrijeg među njima, čiji su avanturu pratile i televizijske kamere.

Inače, kada smo kod Ojmjakona smještenoga u Jakutskoj republici, kažimo da je 6. februara 1933. godine u tamošnjoj meteorološkoj postaji izmjereno −67.7 °C te da se ta temperatura vodi kao najhladnija izmjerena na sjevernoj hemisferi.

Govoreći o neslužbenim brojkama, 1938. godine je navodno temperatura pala na -77.8 °C, čime se minus u Ojmjakonu približio najnižem izmjerenom u 20. stoljeću na antartičkoj postaji Vostok (-89.2 °C). (dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,