Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Leteći čovjek”: Franky Zapata preletio La Manche

Preuzmite sliku

Franky Zapata (40) je preletio La Manche, koji razdvaja Francusku od Velike Britanije, na svom izumu “flyboardu”

Francuski inovator Zapata je prvi čovjek u historiji koji je upješno preletio La Manche na flyboardu.

Prije leta, gospodin Zapata je rekao da ima “50% šanse za uspjeh”, ali da ima “apsolutno povjerenje u tehnologiju”, prenosi Mirror.uk

Dodaje da su stvorili novi način letenja, za koji vam ne trebaju krila. On se nada da će se njegov izum jednog dana koristiti u komercijalne i vojne svrhe.

U 8.15 je krenuo s plaže Sangatte u Francuskoj, opskrbio se kerozinom na pola puta, te se nakon dvadesetak minuta spustio u zaljev St. Margares na južnoj obali Engleske.


Zapata je letio na visini od 15 do 20 metara. Prvi put je zadobio simpatije javnosti kad je 14. jula letio iznad Elizejskih poljana u Parizu.

Njegov flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta, piše Hina

Ovo je Zapatin drugi let iznad La Manche-a. Prvi put je pokušao 25. jula, na dan kad je prije 110 godina Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche. Međutim, prvi put Zapata nije preletio iz razloga što se u putu mora opskrbljivati gorivom, a tad je promašio platformu na brodu i pao u more.

“Vi ste poput ptice. To je vaše tijelo koje leti. To je dječački san. Želimo malo slijediti korake pionira zrakoplovstva.”, rekao je Zapata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje