Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ledena kometa ‘dolazi nam u posjetu’ prvi put nakon 50.000 godina

Preuzmite sliku

Nedavno otkrivena kometa C/2022 E3, približit će se idućih sedmica Suncu, prvi put nakon 50.000 godina i možda će biti vidljiva golim okom krajem januara.

Malena kometa, sastavljena od stijena i leda, prečnika oko jednog kilometra, otkrivena je u martu 2022. programom Zwicky Transient Facility (ZTF) koji se koristi teleskopom Samuel-Oschin u Opservatriji Palomar u Kaliforniji.

Otkrivena je dok je prolazila orbitom Jupitera, a sada se kreće prema Suncu i postići će svoj perihel, svoju tačku najbližu Suncu 12. januara, prema proračunima astronoma.

Kada se kometa približi Suncu, led u njenom jezgru topi se i prelazi u dug veo prašine koji reflektuje Sunčevu svetlost.

Taj blistavi veo vjerovatno će moći da se posmatra sa Zemlje.

Kometa će najviše zablistati “kada bude najbliže Zemlji”, kaže Tomas Prins, profesor fizike na Tehnološkom institutu Kalifornije koji radi za program ZTF.

Pojava će ipak biti manje spektakularna nego pri prolasku komete Hale-Bopp 1997, ili Neowise 2020. koje su mnogo veće.

Posmatranje će biti moguće dobrim teleskopom, a možda i golim okom dijelom noći, ako ne bude previše mjesečine i zagađenja svjetlošću.

Očekuje se da će najbolja prilika biti vikend 21. i 22. januara, kao i nedjelja koja će uslijediti. U tom razdoblju kometa će proći između Malog i Velikog medvjeda prije nego što utone u južnu hemisferu i krene u zakutke Sunčevog sistema što je vjerovatno njegova kolijevka.

Ledeni posjetilac posljednji put je bio tako blizu Suncu prije nekih 50.000 godina, prema proračunima astronoma.

Njegov skorašnji dolazak biće naučnicima prilika da bolje razumiju sastav kometa, posebno zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: