Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lakša i ekonomičnija: Cigla od opušaka cigareta

Preuzmite sliku

Izgleda da pušenje ipak može biti i korisno… Ono što je za nekoga otpad, za drugoga je novi građevinski materijal!

Istraživači s Naučnog instituta u Melburnu (RMIT) predstavili su svoju ideju o izradi cigle od jednog od najvećih zagađivača planete: opušaka cigareta! Osim što bi se na ovaj način smanjila količina otpada, stvorio bi se i modifikovan građevinski materijal koji ima manju težinu.

Cigarete su jedan od većih problema u oblasti zaštite životne sredine jer svake godine baci se na na milijarde novih opušaka. Oni stvaraju tone toksičnog otpada jer u sebi sadrže metale kao što su hrom, arsen, nikl, a svi oni kroz vodu i zemljište cirkulišu planetom, piše Archdaily.

 • cigla-od-opusaka-cigareta2
 • Oko 6 milijardi cigareta proizvede se svake godine, a one stvore 1,2 miliona tona opušaka. Ova cifra se može povećati za više od 50% do 2025. godine i to najviše zbog porasta svjetske populacije.
  – istakao je Dr. Mohajerani sa RMIT-a.

  Ideja naučnika sa RMIT-a jeste da se opušci cigareta sjedine s glinom prije pečenja opeke. Na ovaj način osim što će se očuvati sredina, utrošiće se i 58% manje energije pri procesu pečenja. Dobijeni proizvod ima iste karakteristike kao i standardna opeka, ali je i lakša i pritom je bolji izolator.

  Sa Instituta u Melburnu tvrde da opušci unutar cigle, nakon pečenja, ne mogu da isparavaju u životnu sredinu, kao i da ovakve cigle nisu kontaminirajuće. (gradnja.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,