Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lakim i jednostvanim trikovima spriječite paukove da vam uđu u kuću ove jeseni

Preuzmite sliku

Ako se bojite paukova, vjerovatno ste mnoge večeri provodili tražeći na internetu kako da ih spriječite da uđu u vašu kuću, a tri recepta su se pokazala vrlo djelotvornim.

Istraživanje objavljeno u Journal of Economic Entomology prošle godine testiralp je tri prirodna sredstva koji se često navode za tjeranje paukova: ulje limuna, peperminta i miris divljeg kestena i njihov učinak u odbijanju ženki paukova.

Istraživači su primjetili da se limunovo ulje najčešće spominje na Google, ali nisu pronašli dokaze da ono utiče na paukove. Međutim, ulje peperminta je pokazalo odbojne učinke na dve od tri vrste paukova, tjerajući ih u više od 75% testova. U manjoj mjeri su i divlji kestenovii imali blagi odbijajući utjecaj na dvije vrste paukova.

 • Sa druge strane, školarci iz Velike Britanije osvojili su nagradu Kraljevskog hemijskog društva za istraživanje o tome da li paukove stvarno tjeraju divlji kesteni. Prema njihovom malom eksperimentu, teorija kestena bila je besmislica jer paukovi nisu pokazivali apsolutno nikakve znakove straha. Uprkos ovome, postoji još nekoliko rješenja.

  Mačke mogu prilično dobro da obave posao i u lovu i jedenju pauka. Pod uslovom da pauk nije smrtonosna otrovna vrsta, vrlo je rijetko da će od pauka vašoj mački pozliti. Redovno čišćenje kuće može vam da vam pomogne da paukove držite na oku, koliko god to zvučalo dosadno. Jednostavno usisavanjem ili brisanjem prašine sa poda i uglova možete da uklonite njihova gnijezda i mrvice koje bi ih mogle da ih pruvuku.

  Takođe možete da spriječite paukove da uđu u vašu kuću zatvaranjem pukotina na zidovima. Prozore i vrata držite što je duže moguće zatvorenima. Vrijedi podsjećanje i da je samo mali broj od 43 000 vrsta paukova opasan. (b92.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,