Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ladoum nisu obične ovce, stvar su prestiža, a takmiče se i na izborima za miss

Preuzmite sliku

Ove ovce mogu da dostignu cijenu i nekoliko desetina hiljada dolara. Vlasnici ih drže kao kućne ljubimce, ali i statusne simbole.

Ovce se obično uzgajaju zbog vune, a ponekad i zbog mesa. Ali u Senegalu, neke od ovih vrsta ovih životinja su veoma skupi kućni ljubimci – i čak se nadmeću na takmičenjima ljepote.

Fotograf Silvan Čerkaui prvi put je saznao za stvorenja, poznata kao Ladoum ovce, dok je ležao u svom domu u Dakaru tokom ranog perioda pandemije kovida 19. Vidio je ovce na reklamama, uključujući i onu na kojoj je pisalo: “Kupite auto i dat ćemo vam ovcu!

 • Životinje u ovim reklamama bile su veličanstvene i velike, za razliku od manjih sivkasnih ovaca koje su uobičajene u Senegalu koje muslimansko stanovništvo često žrtvuje na Kurban-bajram.

  Čerkaui je počeo više da istražuje o Ladoum ovcama, koje su nastale oko 1970-ih kao hibrid između mauritanske i malijske rase. Poznate po svom izgledu, visokom rastu, istaknutim njuškama i zakrivljenim rogovima, mogu težiti do 180 kilograma i biti visoke više od jednog metra. Ovce, koje uzgaja određeni broj uzgajivača, veoma su tražene: bogati Senegalci često plaćaju 10.000 dolara, a ponekad i znatno više, za jednu ovu životinju, a rekordi idu i do 80.000 dolara, kaže Čerkaui.

 • “Cijena može da varira u zavisnosti od “veličine i težine ovce, oblika i simetrije rogova, zakrivljenosti njuške i veličine i simetrije testisa”, dodaje.

  Mnogi vlasnici svoje ovce prijavljuju na takmičenja za ljepotu, koja se svake godine emituju na senegalskoj televiziji. Pobjednik dobija nagradu u hrani i gotovini — a njihove ovce postaju mnogo vrijednije ako se odluče na prodaju.

 • “Kriterijumi ljepote se razlikuju u zavisnosti od izgleda pobjednika posljednjeg takmičenja.”

  Zaintrigiran fenomenom Ladoum, Čerkaui je snimio seriju portreta koji slave ove životinje i njihove vlasnike.

  “Kada sam objasnio svoj izložbeni projekat ljudima i da ću njihove Ladoume staviti pod reflektore, bili su ponosni i osjećali su se cijenjeno”, kaže. (nationalgeographic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje