Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kupio običan detektor metala pa pronašao – 40 zlatnih novčića iz doba kasnog Rima

novcici blago
Preuzmite sliku

Amaterski lovac na blago iz Velike Britanije kupio je običan detektor metala i pronašao pravo bogatstvo – 40 zlatnih novčića iz doba kasnog Rima.

novcici blago

‘Što da radim s tim?’, upitao je radnike dućana u St Albansu, u kojem je kupio detektor metala, šokirani neimenovani muškarac koji je pronašao te novčiće.

David Sewell, vlasnik dućana, organizovao je još je još jedno pretraživanje, uz pomoć stručnjaka i svih potrebnih dozvola te je na istom mjestu pronađeno još 119 istih novčića. Ukupna vrijednost svih 159 novčića iznosi oko 261.000 KM, prenosi Daily mail.

Prodali smo mu osnovni detektor metala i on je pronašao jednu od najvećih kolekcija rimskih novčića. Vjerujemo kako se radi o drugoj najvećoj‘, istaknuo je Sewell. Vlasnik i njegovi djelatnici su, kad im se srećni pronalazač pojavio na pragu dućana s novčićima, pomislili kako se radi o nekoj vrsti šale.

Pronađeni novčići su od 22-karatnog zlata, bez oštećenja su i iz zemlje su izvađeni u stanju, kao da su juče izašli iz kovačnice. Vrijednost pojedinačnog novčića procjenjuje se na između 965 i 2.413 konvertibilnih maraka.

Tuzlanski.ba / Dnevnik.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: