Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kupanje u luksuzu: Ovako izgledaju tri najskuplje kade na svijetu

Preuzmite sliku

Unikatnu kadu Le Grand Queen dizajnirao je Simon Krapf od rijetkog dragog kamena, a cijena joj je bila oko 1,7 miliona dolara…

Imati najskuplju kuću, automobil, jahtu ili impresivnu kolekciju umjetnina samo je dio lifestylea za najbogatije ljude svijeta. Oni tragaju za luksuzom koji je nedostupan većini populacije i njime se vole pohvaliti.

Ne čudi stoga se za određene kupce rade nevjerovatne stvari – poput kada koje stoje između milion i dva miliona dolara, prenosi punkufer.hr.

U 2011. godini odjeknula je vijest o prodaji najskuplje kade na svijetu. Unikatnu kadu Le Grand Queen dizajnirao je Simon Krapf od rijetkog dragog kamena po imenu Caijou. Štaviše, za izradu kade bilo je utrošeno 10 tona tog kamena, zbog čega je ista došla s nevjerovatnim računom od 1,7 miliona dolara.

  • Le Grand Queen nadmašila je čak i cijenu zlatne kade koja je nekoliko godina ranije postavljena u hotelu Kominato u Tokiju. Baš kao što joj ime kaže, bila je u potpunosti napravljena od zlata, a mogli su je koristiti samo gosti u najskupljim apartmanima u hotelu. Tržišna cijena iznosila joj je 990.000 dolara.

  • Marketinški stručnjaci hotela Kominato toliko su pričali o zlatnoj kadi da je ukradena 2007. godine pod neobjašnjivim okolnostima unatoč velikom osiguranju, a do danas nije pronađen počinitelj.

    Te dvije luksuzne kade ne mogu se pak mjeriti s trenutačno najskupljom kadom na svijetu. Nju je napravio dizajner Nigel Fenwick od fosilizovanog drveta starog 180 miliona godina koje je pronađeno u indonezijskom kišnoj šumi. Kada je ukrašena i dragim kamenjem, a nazvana je „The Jewel“ (Dragulj) te prvi put prikazana u sklopu izložbe INDEX u Dubai World Trade Centeru 2018. godine.

  • Cijena? Prava sitnica od 2 miliona dolara. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,