Utorak, 21. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kućice za ptice koje odašilju besplatan Wi-Fi

Amsterdam se bori s lošom kvalitetom zraka, a dizajner Lam dosjetio se kako upozoriti stanovnike na ovaj problem

Amsterdam se obično povezuje s tulipanima, biciklistima i čistim zrakom. No, stvarnost je drugačija. Ovaj grad je dobio D+ ocjenu za kvalitetu zraka prema prošlogodišnjoj studiji. Jedan od razloga loše ocjene je i to što su vlasti podbacile u implementiranju zona niske emisije za privatna vozila.

Joris Lam, lokalni dizajner, dosjetio se zanimljivog rješenja kako utjecati na stanovnike i vlasti da posvete više pažnje čistoći zraka. Naime, on je dizajnirao kućice za ptice koje odašilju Wi-Fi kada je indeks kvalitete zraka unutar standardnih vrijednosti.

“Cilj mi je bio napraviti nešto što će mjeriti kvalitetu zraka, no i da stanovnici imaju vidljive koristi od toga”, rekao je Lam.

Objasnio je kako nizozemske vlasti mjere kvalitetu zraka na samo nekoliko lokacija, a kako se zagađenje ne može vidjeti na ulicama, stanovnici nisu svjesni problema. No, nakon 4 mjeseca rada dizajnirao je Tree Wi-Fi.

Dizajnom izgleda kao kućica za ptice, no unutrašnjost sadrži senzore koji mjere zagađenje u radijusu od 100 metara te šalju podatke na analizu. Rezultati analize se zatim vraćaju u Tree Wi-Fi te ako su dobri, aktivira se Wi-Fi.

“Wi-Fi je zapravo stalno dostupan i korisnici se mogu spojiti, no ako je kvaliteta zraka nezadovoljavajuća moći ćete čitati informacije o tome kako poboljšati kvalitetu zraka, nećete moći ‘surfati’”, objasnio je Lam.

Tree Wi-Fi je zasad samo prototip, no nizozemske vlasti već su pokazale interest te se Lam nada da bi uskoro kućice s Wi-Fijem mogli vidjeti diljem Nizozemske. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje