Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krave se uvijek okreću ka vjetru, a psi unervoze: Evo kako smo nekada određivali vremensku prognozu

Preuzmite sliku

Danas nam je potpuno prirodno to što vremenska prognoza može da predvidi vrijeme sedmicama, ili čak mjesecima unapred, te smo često skloni tome da se iznerviramo kada prognoza nije u potpunosti tačna.

Da li uopšte možete da zamislite vrijeme prije tehnologije, kada ljudi nisu mogli da znaju kada ih očekuje kiša?  Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete da predvidete vrijeme, a da niste meteorolog.  Naravno, te projcene nisu toliko tačne, ali su nekada isključivo one bile na raspolaganju ljudima.

Miris cvijeća

Vjerovalo se da je miris cvijeća najjintenzivniji neposredno pred kišu, arome su jače u vlažnom vazduhu koji prethodi padavinama.

Crveno nebo pri zalasku Sunca

Crveni oblaci tokom predvečerja znače da svjetlost putuje bistrom stazom sa zapada da osvijetli kišne oblake u istočnom pokretu. Ovakvo nebo znači dolazak kiše.

 • Provjerite kosu

  Ako je ženska kosa kovrdžava, ali počne da se spušta i ispravlja, to može biti znak rastuće vlage, koja često prethodi kiši.

  Obratite pažnju na krave

  Krave više vole da leže kada dolazi kiša i imaju tendenciju da stoje okrenute prema vjetru.

 • Pogledajte svog psa

  Psi su često osjetljivi na oluje. Čak je i nauka dokazala da psi mogu da predvide nevrijeme. Ako primjetite da je vaš ljubimac pomalo nervozan, obavezno ponesite kišobran u šetnju.

  Provjerite košnice

  Pčele ne vole vlažno vrijeme i ne mogu da lete po jakom vjetru. Njihov masovni povratak u košnicu može biti prvi znak toga da stiže oluja. (Telegraf.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,