Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kraj dugogodišnjim patnjama: Vatrogasac dobio novo lice (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Američki vatrogasac kojem je tačno prije godinu dana transplantisano lice kaže da se danas osjeća kao normalan čovjek. Patrick Hardison, 42- godišnjak iz države Misissipi, zadobio je strašne povrede kada je 2001. godine kada je iz goruće kuće spasio ženu.

Njegovo lice tada je potpuno izgorilo nakon što se na njega srušio strop. Međutim, tačno prije godinu dana, Hardison je podvrgnut transplantaciji lica. U operaciji koja je trajala više od 26 sati njegovo izgoreno lice zamijenjeno je s licem 26-godišnjeg biciklista iz New Yorka. Hardison na jučerašnjoj konferenciji za novinare opisao šta je proživljavao posljednjih 15 godina, prenose Nezavisne.

“Došao sam ovdje kako bih svima pokazao da postoji nada za normalnim životom čak i nakon grozne nesreće koja me zadesila. Ponosan sam što ću svoju priču podijeliti s ostalim ozlijeđenim vatrogascima, policajcima, vojnicima...”, započeo je svoju priču Hardison.

  • transplantacija-lica1
  • “Pretpostavljam da vas sve zanima kako se osjećam. Da vam iskreno kažem, osjećam se sjajno. Prošao sam težak i nevjerojatan put posljednjih godina, ali nakon svega mogu se pohvaliti da vam se vratio stari Patrick. Moj oporavak je bio dug i težak, ali da mi neko pruži priliku da ga opet prođem, pristao bih bez razmišljanja”, rekao je on. Njegova najveća pobjeda je činjenica da može uživati sa suprugom i djecom u svim aktivnostima. “Evo, nedavno smo bili u Disney Worldu. Čak sam i plivao u bazenu, prvi put nakon 15 godina”.

    Kaže da je počeo treptati i da mu se vid drastično poboljšao. Čak može voziti automobil… “Na ulici više ne bulje u mene. Opet sam postao normalan čovjek i to je sjajno! Moj život se totalno promijenio, pa čak i poboljšao”. Hirurg Eduardo Rodrigez, čovjek koji je bio na čelu cijelog tima, rekao je da je oduševljen Patrickovim oporavkom. “Ovo je iznad svih naših očekivanja”. Inače, Hardison je dobio lice od muškarca koji je u New yorku poginuo nakon što ga je na zebri udario automobil. Ubrzo ga je bolnica u New Yorku označila kao potencijalnog donora, a majka nesretnog mladića nije se protivila budući da je njezin sin oduvjek želio postati vatrogasac. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje