Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koža mu potamnila nakon što je dobio jetru Afroamerikanca

Preuzmite sliku

Rus je iznenadio cijelu medicinsku zajednicu tvrdeći da mu je koža potamnila nakon što je dobio jetru donora koji je bio afroameričkog porijekla.

 • koza-boja-transplantacija-jetra
 • Naime, sve je počelo kada je Semen Gendler iz ruskog Krasnodara otkrio da ima hepatitis C i karcinom. Rečeno mu je da je jedina nada za preživljavanje transplantacija jetre, nakon čega je odlučio da otputuje za SAD.

  “Doktori su mi veoma jasno dali do znanja da neću preživjeti ako ne uradim transplantaciju jetre”, rekao je Gendler.

  “Kako sam dosta radio u SAD, tamo sam imao poslovne partnere koje sam zamolio da mi pomognu pri pronalasku donatora jetre. Kad imate novac – onda je sve lakše i brže obaviti”, kaže Gendler, dodajući:

  “Imao sam sreću što sam mogao da platim 500.000 dolara koliko ova procedura košta u SAD. U Rusiji bih morao daleko duže čekati na transplantaciju”.

  Gendler je dobio jetru 38-godišnjeg Afroamerikanca. I dok mu je ta operacija spasila život, rodbina i prijatelji su počeli da primjećuju nešto čudno. Naime, kako se oporavljao – tako mu je koža bivala sve tamnija.

  “Ja sam među prvima primijetio da mu je koža tamnija”, kaže Igor Atamanenko, radni kolega. “Kada mi je rekao da je dobio jetru Afroamerikanca, pretpostavio sam da ta promjena ima veze s tim. Znamo se godinama i oduvijek je bio ekstremno blijed čovjek”, kaže Atamanenko.

  Naravno, Gendler odbija svaku pomisao na sunčanje jer su mu doktori rekli da mu sunčanje može naštetiti. Štaviše, i doktori u SAD su mu potvrdili da tamnija koža može biti rezultat transplantacije jetre jer su se sa sličnim slučajevima i ranije sretali. Gendleru nova boja kože uopšte ne smeta: “Što se mene tiče, mogu biti još tamniji jer mi to apsolutno ne smeta. Glavno je da mi jetra radi i da sam zdrav. Najbitnije mi je da sam pun energije, živim između dva grada, New Yorka i Krasnodara, i ako čak potpuno pocrnim, koga briga za to? Mene sigurno nije!”, kaže on na kraju. Ipak, još nema naučnih dokaza da je druga boja kože razlog upravo transplantacije jetre. (NN)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,