Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Korisnici Facebook optužuju da koristi “10YearChallenge” za unapređenje skeniranja lica

Više od pet miliona korisnika društvenih mreža je do sada kombiniralo fotografije iz 2009. s fotografijama iz 2019. godine zbog izazova koji je “obuzeo” korisnike ovog mjeseca. Međutim, veliki broj korisnika odbija prihvatiti izazov uz tvrdnju da Facebook ima više planove s fotografijama korisnika.

Prema tvrdnjama i navođenjima korisnika, Facebook prikuplja fotografije kako bi unaprijedio programe koji se koriste za prepoznavanje i promjenu lica. Prva osoba koja je spomenula ovaj problem jeste autorica Kate O’Neill koja je imala interesantnu objavu na Twitteru.

“Ja, prije deset godina: Vjerovatno bih učestvovala u izazovu koji se vrti po Facebooku i Instagramu. Ja sada: Razmišljam kako se svi ovi podaci mogu iskoristiti za razvijanje programa i algoritama za prepoznavanje načina na koje lice stari”, napisala je na svom Twitter nalogu. Ona je dodala da se ovaj izazov vrlo lako može protumačiti kao potreba Facebooka da prikupi što više informacija za svoje eksperimente.

“Čak i ako ovaj izazov nema nikakve veze s tim, ne možete negirati da se u proteklih nekoliko godina velike kompanije igraju s nama i kroz gluposti izvlače bitne informacije o nama. Samo se sjetite šta je Facebook radio s podacima koji su trebali biti zaštićeni”, napisala je. Njujorška profesorica Amy Webb tvrdi kako ljudi postavljanjem fotografije na Facebook pružaju odličnu podlogu programu koji treba da se razvija i prepoznaje lica.

Facebook se oglasio o ovom pitanju, naglašavajući da je izazov počeo iz drugih razloga te da oni nemaju nikakve skrivene namjere u vezi s njim.

“Mi nismo započeli ovaj izazov i on svakako koristi fotografije koje su već na Facebooku. Mi ne dobijamo ništa od ovoga, a svakako možemo uključiti opciju prepoznavanja i skeniranja lica kad god želimo”, naveli su u saopćenju. Iako je Facebook pokušao opovrgnuti glasine, mnogi još uvijek gase svoje profile preplašeni ranijim dešavanjima krađe i prikupljanja informacija. (vijesti.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje