Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kompanija koja klonira uginule ljubimce!

Za mnoge ljude gubitak njihovih ljubimaca može biti veoma traumatičan. Dok opet neki ljudi ih jednostavno zamijene sa drugim ljubimcem.Ipak postoji još jedan način a to realizuje kompanija “Sooam” iz Južne Koreje.

 • štene pas lutalica
 • Ova kompanija se bavi pružanjem usluga kloniranja kućnih ljubimaca i tako za cifru od nekih 80.000 eura oni će vašeg preminulog kućnog ljubimca vratiti u život u obliku gotovo savršene kopije tj. kloniranog kućnog ljubimca.

  Ovu zanimljivu ali i bizarnu kompaniju osnovao je kontroverzni veterinar i genetičar Vu Suk Hvang. Ovaj genetičar je javno osramoćen nakon što je izbačen iz jedne akademske institucije zbog fabrikovanja istraživanja o kloniranju ljudskog embriona.

  I pored činjenice da se tereti za ozbiljno kršenje zakona, to ga ne sprječava da pokrene uspješan biznis. Od svoga osnivanja, “Sooam” je navodno klonirao više od 400 pasa, a firma mjesečno ima 15 klijenata. Uz to, Hvang svoj biznis planira da proširi u SAD i Veliku Britaniju.

  Tehniku kloniranja koju firma “Sooam” koristi je identična onoj pomoću koje je kreirana ovca Doly davne 1997. godine. Prvo, izoluju se ćelije iz životinje koja će biti klonirana, a potom se njihove ćelije koje sadrže genetski materijal vade i konzerviraju. Nakon toga uzima se jajna ćelija iz životinje donora (surogat majka) čija se ćelija zamjenjuje sa ćelijom ljubimca koji će biti “kopiran”.

  Nakon toga slijedi apliciranje električnog šoka koji će jajnu ćeliju primorati na dijeljenje, a potom se ona vraća u tijelo životinje donora. Surogat ne mora biti iste rase ali je potrebno da bude približno slične veličine kao ljubimac koji će biti rođen.

  Iako su to savršene kopije njihovih ljubimaca, mušterije mogu da očekuju blage razlike (kao npr. pjege kod dalmatinaca), a karakter životinje će gotovo sigurno biti drugačiji.

  Firma naglašava da svako kopiranje nije savršeno i da ukoliko se ljubimac rodi bolestan ili onesposobljen, kopiranje mora biti ponovljeno.

  (novosti.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje