Lijepo je nagraditi konobara nakon dobre usluge, no je li to baš uobičajeno i potrebno napraviti u svakoj zemlji?
Na napojnicu se u svjetskim zemljama posve drukčije gleda. Neki će se, ako je ne dobiju uvrijediti, dok će drugi, ipak – dobivanjem biti uvrijeđeni. Kako ne biste pogriješili s napojnicama, evo kratkog vodiča.
Francuska – U restoranima i kafićima obično se daje napojnica 10 – 15% od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se „purboar“. U hotelima se „bakšiš“ ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gdje je običaj taksistu nagraditi s 10%.
Italija
Španjolska – Kad jedete vani, nastojite ostaviti 10 – 15% viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cijena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.
Turska – U restoranima barem 10%, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje napojnica od eura, a u taksijima isto kao i u Španjolskoj.
SAD – Nakon ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite napojnicu 15 – 20% jer su plate konobara vrlo niske, i praktično stvarno žive od napojnica. Nosaču prtljage se daje dolar – dva po odnesenom koferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15%.
Kina i Japan – Ovdje napojnice ne postoje – davanje napojnice u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10%, a također nagraditi i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novce, već se radije odužite sitnim poklonom.