Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ko pronađe, nosi sa sobom: Javni rudnik dijamanata u kojem se svaki dan pronađe dragi kamen

Preuzmite sliku

Za mnoge je boravak u prirodi ljepši i vrjedniji od pronalaska dijamanta, a ima i onih koji to vide kao win-win situaciju: „To je poput igranja lutrije s boljim šansama, a dobro je za tijelo i zdravlje.“

Krater dijamanata u Arkansasu je javni rudnik dijamanata i kao takav, rijedak u svijetu. Njihovo geslo je „ko nađe, njegovo“ i svako može ući ako plati ulaznicu koja košta 10 dolara (za djecu ispod 6 godina ulaz je besplatan).

 • Prvi dijamant je ovdje pronađen 1906. godine, a pronašao ga je lokalni farmer koji je posjedovao dio današnjeg parka. Pokušaji da se park pretvori u komercijalni rudnik trajali su dugo i završavali neuspješno, sve dok ga 1972. godine nije kupila savezna država Arkansas i pretvorila u javni rudnik, prenosi punkufer.hr.

 • Čak i zastava Arkansasa ima u sebi oblik dijamanta, a dijamant se nalazi i na kovanici savezne države. Tokom predsjedničke inauguracije 1994. godine, Hillary Clinton na ruci je nosila žuti dijamant pronađen upravo ovdje.

  U parku postoje redovni rudari od kojih su se neki čak i preselili kako bi bili bliže parku. Neki već imaju i zavidnu kolekciju dijamanata, a upitani šta će s njima, odgovaraju kako ih čuvaju za penziju.

 • No, koliko dijamanata se uopšte pronađe ovdje? U prosjeku, neko ga pronađe svaki dan. Otkako je ovaj rudnik otkriven, pronađeno je preko 30 000 dijamanata. Od toga čak 10 njih spada u najveće dijamante ikad pronađene u SAD-u, a njih hiljadu imalo je više od jednog karata.

  U sklopu parka nalazi se i centar u koji možete odnijeti kamen koji pronađete. Tu će vam ga izvagati i identificirati. Premda vode statistiku pronalazaka i redovno objavljuju podatke o pronađenim dijamantima, ukoliko pronađete dijamant s više od jednog karata, upozorit će vas da to ne objavljujete na društvenim mrežama. Kako kažu, „Ako pronađete dijamant, ljudi će pronaći vas.“

 • Možda biste pomislili da s obzirom na otvorenost i bogatstvo dostupno svakome, ovaj park izgleda poput američkih shopping centara na Crni petak. No broj ulaznica dnevno je ograničen na oko hiljadu dnevno, a u idiličnoj prirodi vlada prilično pitoma atmosfera.

 • Ovdje možete uživati i u jahanju konja, vožnji čamca po rijeci, ribičiji, planinarenju, igranju golfa, planinskom biciklizmu, plivanju i ronjenju… Za mnoge je boravak u prirodi ljepši i vrjedniji od pronalaska dijamanta, a ima i onih koji to vide kao win-win situaciju: „To je poput igranja lutrije s boljim šansama, a dobro je za tijelo i zdravlje.“  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,