Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ko je bio najbogatiji čovjek svih vremena?

Preuzmite sliku

Sa ličnim bogatstvom koje bi danas bilo vrijedno 400 milijardi dolara, Musa I je i zvanično najbogatiji čovjek svih vremena.

Bogatstvo bankara Mayera Amschela Rothschilda procjenjuje se na oko 350 milijardi dolara, dok je John D. Rockefeller, bio za “samo” 10 milijardi siromašniji od njega. Ipak, najbogatiji čovjek, čije je kraljevstvo tada bilo najveći proizvođač zlata i koje je smatrano neprikosnovenim mjerilom bogatstva u to vrijeme, bio je Mansa Musa, vladar Timbuktua.

Musa I, poznat i kao Kankan Musa, bio je 10. Mansa, što u prevodu znači “Kralj svih kraljeva”, u nekada izuzetno bogatom Malijskom carstvu. Sa ličnim bogatstvom koje bi danas vrijedjelo 400 milijardi dolara, Musa I je i zvanično najbogatiji čovjek svih vremena.

Mansa Musa je vladao Zapadnom Afrikom (Malijskim carstvom) u ranom 13. vijeku, a bogatstvo je stekao kopajući i prodavajući so i zlato. Za vrijeme njegove vladavine, više od polovine zlata na svijetu dolazilo je iz republike Mali. Gradio je džamije, univerzitete, podsticao razvoj nauke, naročito matematike i astronomije, ali je Evropa uprkos tome postala svjesna njegovog postojanja tek 1324.

Naime, godine Musa je krenuo na hodočašće u Mekku, a njegova povorka se sastojala od 60.000 muškaraca i 12.000 robova, a svaki od njih je nosio po jednu zlatnu polugu tešku oko 2 kilograma. U povorci je bilo i oko 500 vjesnika u svilenoj odjeći koji su sa sobom nosili štapove napravljene od suvog zlata.

 • Putem je darovao siromašne, a svakog petka platio izgradnju jedne džamije. Kupovao je veliki broj raznih suvenira i bio toliki trošadžija da su njegova dobra djela u Kairu izazvala tešku inflaciju zlata i poskupljenje životnih namirnica.

  Gradu je bila potreba čitava decenija da se oporavi od inflacije, uprkos tome što je Mansa Musa, vidjevši na povratku da je sve ispalo drugačije od onog što je planirao, otkupljivao zlato nazad uz visoke kamate.

  To je bio prvi i jedini put da je jedan jedini čovjek na Mediteranu izazvao takav potres finansija na tržištima zlata. Ovakva velikodušna djela ostavljala su veliki uticaj na ljude koje bi Mansa Musa sreo na putovanjima, zbog čega se Mali vrlo brzo pojavio na kartama širom Bliskog istoka i Evrope. Po prvi put u istoriji, podsaharska Afrika je postala poznata sjeverno od pustinje Sahare.

  Ipak, samo par generacija nakon njegove smrti svo bogatstvo je potpuno nestalo u nekoliko građanskih ratova. Hodočašća zapadnoafričkih vladara Meki događala su se i prije i poslije Muse, ali nijedno nije ostavilo ovako trajan utisak. (cdm.me)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,