Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ko bi rekao? Miran evropski grad u kojem je „rođena“ zloglasna psihodelična droga

Vjerovali ili ne, ali psihodelične droge tačnije lisergična dietilamidna kiselina poznatija i kao LSD-25 „rođena“ je u Baselu u Švicarskoj.

Iza ovog otkrića stoji švicarski hemičar Albert Hofmann koji je tridesetih godina prošlog stoljeća bio zaposlen u farmaceutsko-hemijsko odjelu firme Sandoz Laboratories u Baselu.

Albert je radio na sintezi aktivnih sastojaka iz ergotnih gljiva za moguću upotrebu u farmaceutskoj industriji. Ekstrahirao je i sintetizirao lisergičnu kiselinu te sasvim slučajno otkrio psihodelična svojstva LSD-a kad mu se mala količina upila kroz kožu.

 • Dana 19. aprila 1943. godine odlučio je na sebi testirati njegove uticaje. Uzeo je 250 mikrograma te se biciklom zaputio kući kada je počeo osjećati neobične stvari.

  “Kaleidoskopske, fantastične slike obrušavale su se na mene, naizmjenično, raznobojno, otvarale su se, a zatim zatvarale u krugove i spirale, eksplodirajući u obojenim fontanama, premještajući se i hibridizirajući u stalnom toku”, napisao je Albert kasnije u svojoj knjizi „LSD – My Problem Child“.

  “Svaka akustička percepcija, poput zvuka kvake na vratima ili automobila u prolazu, pretvorila se u optičku percepciju. Svaki je zvuk stvorio živopisno promjenjivu sliku, s vlastitim dosljednim oblikom i bojom. ”

 • Nastavio je istraživati psihodelijske učinke te se glasno protivio klasifikaciji LSD-a kao zabranjene droge nakon što se počela šezdesetih godina prošlog stoljeća zloupotrebljavati od strane djeca cvijeća. Naime, Hofmann je čvrsto vjerovao u upotrebu LCD-a u psihoanalizi, ali se slagao da se treba primjenjivati u kontroliranim uvjetima.

  Basel je drugi najveći grad u ovoj evropskoj zemlji koji se smjestio uz obale rijeke Rajne, a koji se ponosi najstarijim sveučilištem u Švicarskoj. Danas samo rijetki pamte kako je u njemu po prvi put stvoren, ali i isproban LSD. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,