Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kladionica na Aljasci gdje se svake godine možete kladiti na pucanje leda

Preuzmite sliku

Podaci koji pokazuju u koje se vrijeme led topi iz godine u godinu ne koriste samo za zabavu nego i pomažu naučnicima da istraže klimatske promjene.

Svakog proljeća selo Nenana na Aljasci, u kojem živi petstotinjak ljudi, postaje domaćin Nenana Ice Classica, popularnog događanja na kojem najsretniji takmičari mogu postati bogatiji za hiljade KM. Nagradu dobijaju oni koji predvide kada će popucati led na obližnjoj rijeci Tanani, prenosi punkufer.hr.

Takmičari moraju navesti minutu i sat kada će drveni tripod, napravljen specijalno za te dane u godini probiti led i zaustaviti sat s kojim je povezan žicom. Kako bi se uključili u takmičenje, posjetitelji moraju platiti oko 4,50 KM, a novac od ulaznica nerijetko se dijeli između više dobitnika.

  • Prošle se godine tripod spustio u vodu najranije dosad, 14. aprila, a ove je godine probijanje leda zabilježeno 27. aprila. Zbog koronavirusa i manjeg broja posjetitelja nagrada je nešto manja i iznosi oko 226,800 KM. Prošle godine sretnica, koja je pogodila najranije vrijeme u 102 godine bila je Patricia Andrew. Budući da je jedina navela tačno vrijeme, Patricia je kući odnijela oko 519,000 KM.

  • Podaci koji pokazuju u koje se vrijeme led topi iz godine u godinu ne koriste samo za zabavu nego i pomažu naučnicima da istraže klimatske promjene. Proljeće na Aljasku dolazi sve brže, a led se otapa sve ranije. S vremenom su se i biljke i životinje prilagodile klimatskim promjenama.

    Brojke se marljivo bilježe još od 1917., kada je i započeo Nenana Ice Classic prilikom izgradnje željezničkog mosta preko rijeke. Kad se Tanana zaledila, radnici više nisu mogli obavljati svoj posao, pa su bacili okladu kada će se ponovno moći uhvatiti alata. Tada su i zabili tripod u led kako bi im poslužio kao svojevrsni alarm. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,