Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi su promatrali ponašanje životinja i tako predvidjeli kada i gdje će nastati snažan potres

Preuzmite sliku

Sve više naučnih studija potvrđuje drevna svjedočanstva kako životinje uistinu mogu naslutiti pojavu potresa, ali je njihova primjena još uvijek vrlo rijetka i nesigurna, ističu naučnici.

Literatura je zabilježila vezu između potresa i ponašanja životinja još u Grčkoj četiri stotine godina prije Krista. Jedno od takvih svjedočenja zabilježeno je ujesen 1969. na ribogojilištu Lipovljani, sedamdesetak kilometara istočno od sela Strašnik, koje je bilo epicentar potresa u ponedjeljak ujutro kod Petrinje.

Direktor Ribnjačarstva Ivan Ibriks s dvadesetak ribara je izlovljavao u kanalu unutar ribnjaka, u kojem se na malom prostoru našlo 3000 kg ribe, piše u časopisu „Ribarstvo Jugoslavije“ broj. 6/1969.

U 9.11 minuta „riba se strahovito uznemirila, počela je juriti amo tamo, skakati iznad vode“, navodi se u časopisu koji danas nosi naziv Ribarstvo (Croatian Journal of Fisheries).

Petnaestak do dvadeset sekundi nakon toga dogodio se potres u Banjoj Luci, udaljenoj oko 60 km zračne crte od Lipovljana. Za vrijeme potresa riba se potpuno umirila, a voda zatalasala kao da je projurio motorni čamac i sva zamutila. Ribarima je bilo jasno da je riba osjetila potres prije njih i postali su svjesni da su bili očevici tog rijetkog prirodnog fenomena, piše u bilješci koju je potpisao historičar ribarstva ing. Cvjetan Bojčić, dugogodišnji direktor Poslovne zajednice slatkovodnog ribarstva Jugoslavije.

Potres u Banjoj Luci imao je jakost 6 stepeni po Richterovoj skali. Od njega je poginulo 15 osoba, a 1.117 ljudi bilo je teže i lakše ozlijeđeno. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, te su stradale brojne druge građevine.

Spasili kineski grad Haicheng

Stručnjak za ponašanja životinja Boris Antunović iz Osijeka objašnjava da se nekoliko minuta ili sekundi prije potresa javljaju u blizini epicentra elektromagnetski impulsi koje životinje mogu osjetiti i promijeniti ponašanje.

– Vrlo vjerovatno, navedena zapažanja promjene ponašanja riba na ribnjačarstvu Lipovljani, vezana su za osjećaj ovih elektromagnetskih impulsa u riba – kaže redoviti profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Postoje brojna zapažanja promjena u ponašanju životinja danima ili čak sedmicama prije velikih potresa, čak i do 500 km od epicentra potresa. Godine 373. p.n.e. rimski historičar Aelian zabilježio je opise štakora, pasa, zmija i lasica koji su u grupama napuštali grčki grad Helike nekoliko dana prije katastrofalnog potresa pri kojemu je grad doslovno potonuo, ističe Antunović.

Impresivno djeluje iskustvo kineskog grada Haichenga. On je evakuiran nekoliko sati prije potresa magnitude 7.3 koji se dogodio 4. februara 1975. Potres je devastirao grad i vjeruje se da je uspješna evakuacija spasila hiljade života, kaže Antunović.

  • Četiri godine prije, u avgustu 1971. godine, Državni seizmološki ured Kine počeo je prikupljati izvještaje o neobičnim ponašanjima životinja u svrhu predviđanja potresa. Na temelju takvih promatranja i geofizičkih mjerenja Haicheng je evakuiran.

    Poslije ovoga, Kinezi su nastavili koristiti ponašanje životinja kao pomoć u predviđanju potresa uz nekoliko zapaženih uspjeha i nekoliko – lažnih alarma. Neobična ponašanja zabilježena su kod raznih životinja, uključujući mnoge vrste sisavaca, ptica, gmazova, riba i insekata. Primjerice, skupina japanskih istraživača 2017. godine povezala je smanjenu mliječnost u krava počevši od tri sedmice prije potresa, kaže predavač na modulu Etologija životinja. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,