Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi se maskama bore protiv stresa na poslu

Preuzmite sliku

Kinezi su oduvijek išli korak ispred kada su mnoge stvari u pitanju.

 • kinezi-maske-posao-stres2
 • Prema posljednjim primjerima, sada prednjače i u načinima ublažavanja stresa na poslu, što dosta znači za radnike, a ujedno povećava i njihovu produktivnost.

  Naime, u pokušaju da smanji stres na radu, jedna kineska kompanija je odlučila da dozvoli svojim zaposlenima da dolaze na posao maskirani, kako bi ih poštedjela smješkanja klijentima i prisilnih grimasa, od čega se samo “nabija” dodatni stres.

  Iako je riječ o inovativnoj ideji, ona je još u eksperimentalnoj fazi. Ova ideja je dio programa pod nazivom “dan za opuštanje”, osmišljenog da smanji nivo fizičke i mentalne iscrpljenosti tokom rada i samim time olakša posao radnicima, piše Russia Today.

  Ova metodologija, koja podrazumijeva da se “bez lica” ide na posao, testirana je od strane kompanije za pružanje usluga u pokrajini Handan u sjevernoj Kini, a ideja je da se poštede zaposleni, barem na jedan dan, od pretvaranja da imaju trajni osmijeh, što je iscrpljujuće iz očiglednih razloga. Naime, kineski službenici su obavezni da tokom radnog vremena uvijek djeluju uslužno i uvijek “pri ruci” klijentima, što dosta utiče na psihu zaposlenog.

  Firma specijalizovana za iznajmljivanje poslovnog prostora nudi svojim zaposlenima “dan odmora” jednom mjesečno koristeći različite teme, ali pojava maski je nesumnjivo jedna od najupečatljivijih.

  Neki radnici se pojavljuju na slikama noseći maske Guya Foxa, popularizovanog od strane pokreta “Anonymous”, ali i filma “V kao Vendetta”. Neki od službenika su nosili maske predstavljajući lik Kaonashija (Bez lica) iz crtanog filma “Začarani grad” iz 2001.

  Ono što je za neke prirodno, kao što je stalna nasmijanost pred klijentima, za druge je “dodatni posao”, koji je i naporan i koji definitivno može izazvati stres kod radnika. (NN)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,