Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi sagradili grad za 500.000 hiljada ljudi, a u gradu ne živi niti jedan (VIDEO)

grad-duhova-kina
Preuzmite sliku

Kako bi se slikovitije reklo \”U gradu nema žive duše\”

\"grad-duhova-kina\"Kineska državna kompanija \”China International Trust and Investment Corporation\” napravila je u Angoli ogroman grad sa 850 solitera, 12 škola i više od 100 prodavnica u kojem bi moglo živjeti 500.000 ljudi, ali je trenutni broj stanovnika – nula!

Grad se zove Nova Sidade de Kilamba i smešten je na 29 kilometara od angolske prijestolnice Luande. Prostire se na 5.000 hektara usred sasušenog pejzaža Angole.

Sagrađen je po istom principu kao i slični gradovi duhova u Kini. Započet je za vrijeme građevinskog buma, a završen usred velike ekonomske krize, pa je cijena stanova, koja iznosi oko 80.000 dolara, nedostižna za većinu siromašnih porodica u Angoli, piše Blic.

Kineski graditelji odbacuju tvrdnje da će stanovi ostati prazni, tvrde da grad još nije završen te da je dosad prodano oko 220 stanova, što je, kako kažu, \”sasvim u skladu s predviđanjima.\”

Kinezi su uložili ogroman novac u promociju ovog projekta, sa video klipovima koji prikazuju idiličan život u novim stanovima i ulicama sa drvoredima.

Snimci sa lica mjesta, međutim, pokazuju da su njihove tvrdnje daleko od istine. Grad zjapi prazan!

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: