Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kineska otkrića: Voda na površini Marsa postojala davno

Preuzmite sliku

Lociranje podzemnih voda ključno je za određivanje potencijala Marsa za život, kao i za pružanje trajnog resursa za svako ljudsko istraživanje.

Hidrirani minerali koje je otkrio kineski robotski rover na Marsu u ogromnoj dolini za koju se vjeruje da je mjesto drevnog okeana sugeriraju da je voda bila prisutna na površini planeta dulje nego što se mislilo, objavili su kineski naučnici.

Prema analizi podataka koje je poslao rover Zurong, u uzorkovanim mineralima starosti 700 miliona godina otkriveni su znakovi vode, naveli su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Science Advances.

Vjeruje se da je na Marsu bilo vode do prije tri milijarde godina, kada je završilo drugo geološko doba planeta, poznato kao Hesperijanska epoha. U sadašnjem amazonskom razdoblju nema površinske vode.

Tlo koje je sadržavalo minerale, koje je Zurong uzorkovao, imalo je tvrdu koru koja je mogla nastati porastom podzemnih voda ili topljenjem leda koji je u međuvremenu ispario, napisali su kineski znanstvenici.

Voda ‘zatočena’ u polarnim kapama

Kineski rover istražuje golemu ravnicu Utopia Planitia od svog slijetanja na planet u maju prošle godine.

Zurong je prošao oko dva kilometra od mjesta slijetanja prikupljajući podatke o terenu.

Posljednjih godina podaci iz orbitalne sonde kojom upravlja Evropska svemirska agencija otkrili su vodu ispod leda južnog pola planeta.

Gotovo sva voda na Marsu “zatočena” je u njegovim polarnim ledenim kapama, s vrlo malim tragovima vode u tankoj atmosferi planeta.

Lociranje podzemnih voda ključno je za određivanje potencijala planeta za život, kao i za pružanje trajnog resursa za svako ljudsko istraživanje, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,