Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kina: Dva prijatelja, jedan slijep, drugi bez ruku, sadnjom drveća brane selo od poplava

Preuzmite sliku

Dva prijatelja, invalida – jedan je slijep, a drugi je bez obje ruke, već 12 godina štite svoje selo od poplava sadnjom drveća – zajedno su dosad zasadili više od 10.000 stabala.

 • prijatelji-hendikep-sadnja-drveca2
 • Jia Haixia i Jia Venqi, obojica 53-godišnjaci, ustaju svakog jutra u sedam sati da bi sadili drveće oko sela Jelo, u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Hebei. Iako je prvi slijep, a drugom su ruke amputirane, riješeni su da sačuvaju ekosistem svog zavičaja i zaštite selo od poplava.

  Prije nego što su počeli da se bave ozeljenjavanjem, selo je bilo okruženo zapuštenim poljanama zaraslim u korov.

  Haixia je rođen slijep na jedno oko, a drugo je izgubio prije 15 godina u nesreći na poslu, dok je Venqi izgubio obje ruke u nesreći dok je još bio dijete.

  Zajedno su iznajmili tri hektara zemlje od lokalne vlade i odlučili da ga pošume kako bi stanovnicima sela obezbijedili zdravo okruženje i zaštitili ih od eventualnih poplava.

  Pošto su sadnice previše skupe, Haixia i Venqi koriste grane koje sijeku sa odraslog drveća.

 • prijatelji-hendikep-sadnja-drveca3
 • Oživljavanje zaparloženog zemljišta omogućila je dvojici vršnjaka da prevaziđu svoj hendikep. Venqi često na leđima nosi svog prijatelja kada treba da pređu rijeku, dok Haixia siječe grane i kopa rupe za sadnju.

  Njihovu priču, koju prenosi agencija Sinhua, postala je veoma popularna na internetu. Dvojica samoinicijativnih ekologa dobili su podršku, kako moralnu tako i novčanu, velikog broja ljudi, a tim hirurga je predložio da besplatno operiše Haixiu kako bi mu povratili vid.

   (tanjug)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje