Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Karantin na brodu: Mađarska porodica putovanjem oko svijeta ‘prkosi’ pandemiji

Preuzmite sliku

Dok se svijet borio s pandemijom i svim onim što je donijela, jedna mađarska porodica odlučila je prošlog ljeta ispuniti san koji su dugo sanjali, put oko svijeta na brodu kojeg su nazvali ‘Teatime’.

Isplovili su iz Hrvatske krajem juna 2020. godine i krenuli put Italije i Španije, a potom se zaustavili na Zelenortskim otocima u Africi prije nego što su krenuli preko Atlantika. Nakon Božića kojeg su proveli na karipskom otoku Martinique, premjestili su se na drugi, St. Martin, čekajući da isplove prema Panamskom kanalu. Ali, ne žuri im se, jer život na brodu, kao i mnogima koji su u karantinu u svojim domovima, je usporio.

  • “Za mene je to fantastično iskustvo da mogu provesti puno više vremena sa svojom djecom, umjesto što se iscrpljen kasno vraćam kući s posla”, kaže 48-godišnji Domonkos Bosze, koji je za sebe pripremio kućni ured na brodu. On je stručnjak u IT sektoru. Mađari svoje putešestvije bilježe i na društvenim mrežama, putem bloga ‘Sailing teatime’.

    “Naša je ruta prilično fleksibilna: u osnovi vrijeme određuje kojim ćemo putem ići, jer sezone uragana i ciklona postavljaju ograničenja za plovidbu u svakoj regiji”, pojašnjava Bosze. On i supruga Ana su planirali avanturu mnogo prije Covid-19 pandemije, kaže, a nakon kraćeg premišljanja da li je ovo pravi trenutak za dići sidro, odlučnost je pobijedila svu zabrinutost i moguće rizike.

  • Do sada najveći izazov je predstavljala šestosatna oluja tokom prijelaza Atlantika u kojoj su se dobro snašli, izgubivši samo toster i satelitski telefon koji se pokvario. Prate promjene u pravilima koronavirusa u svakoj zemlji i po potrebi prolaze test ili ulaze u karantin.

  • “Kada smo stigli u Martinique, kazali smo nadležnima kako smo proveil 16 dana na moru i oni su to prihvatili kao karantenu”, ističe Mađar. Brod je napunjen s hranom dovoljnom za dva mjeseca, ipak povremeno love ribu. S bračnim parom su isplovile i njihove šestogodišnja i osmogodišnja kćerka. Obrazuju se virtuelno, a ako bude moguće upisivat će se u lokalne škole kako bi saznale nešto o stranim kulturama.

  • Domonkos kaže da je razgovor sa Jimmyjem Cornellom, legendarnim britanskim nautičarem rođenim u Rumuniji, ostavio velik utjecaj na njihovo razmišljanje kad su planirali putovanje. Iako je zajedničko vrijeme u zatvorenom prostoru ponekad predstavljalo problem, sada sve ide poput sata na brodu ‘Teatime’ ili ‘Vrijeme za čaj’, nazvanom po porodičnoj navici da sjedi za čajem i čavrlja. (N1)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,