Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kao gej samac usvojio je oboljelo siroče: Odgojio je olimpijca

Preuzmite sliku

Jerryju Windleu  govorili su da kao single homoseksualac nikad neće uspjeti imati dijete.

Nakon nekog vremena je, priznao je za Today, i sam prestao vjerovati u to, no jednog se dana njegov život potpuno promijenio. U jednom magazinu je ugledao priču o siročadi u Kambodži te je odlučio stupiti u kontakt s dužnosnicima za udomljavanje u toj zemlji. U junu 2000. godine otišao je u Phnom Penh u Kambodži, gdje je njegov današnji sin, Jordan, živio u sirotištu otkad su mu umrli roditelji.

Mališan je bolovao od pothranjenosti, kožnih bolesti i teških infekcija. Jerry je odlučio postati njegov novi otac te ga je odveo kući na Floridu. Jordan je imao mnogo zdravstvenih problema, bio je iscrpljen i slab te je s Jerryjem komunicirao putem znakovnog jezika prije nego što je naučio engleski. Imao je 2 godine i samo 16 kilograma, a Jerry nije znao hoće li Jordan uopće preživjeti. Ipak, bio je siguran u to da nikad više neće dopustiti da Jordan pati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jordan Windle (@jordanpiseywindle)

Jordan se oporavio te sa sedam godina u jednom dječjem plivačkom kampu privukao pozornost Tima O'Briena, sina poznatog trenera, Rona O'Briena. Jordan se pridružio posebnom programu za skokove u vodu te počeo nizati prve uspjehe.  Ubrzo je upoznao i zlatnog olimpijca Grega Louganisa te stekao nadimak “mali Louganis”. Počeo je sanjati da i on jednom završi na Olimpijskim igrama.

Ubrzo su krenula sudjelovanja i medalje na raznim takmičenjima, a sa 16 je otišao u rodnu Kambodžu na jedno natjecanjtakmičenje u skakanju u vodu kako bi inspirirao tamošnju djecu.

“Već tad je tamo bilo more medija… Nismo to očekivali, nismo znali koliko stanovnici Kambodže poznaju Jordana, a poznavali su ga zahvaljujući internetu… On je svojevrsni nacionalni heroj u Kambodži”, objasnio je njegov otac Jerry.

Šest godina kasnije, ovog ljeta, Jordan je predstavljao Sjedinjene Američke Države na Olimpijskim igrama – a u srcu, kaže njegov otac, i Kambodžu. Nedavno je na ruci čak i istetovirao kambodžansku zastavu tako da je ljudi mogu vidjeti dok se natječe. Iako nije uspio osvojiti medalju, Jordanov otac nije skrivao ponos.

“Govorim svima, kad me pitaju zašto se takmičim, takmičim se zbog tate i zbog toga koliko me voli gledati”, rekao je Jordan jednom.

“Bez žrtvi koje je podnio, njegove ljubavi i podrške cijelo vrijeme dok smo bili zajedno, zaista ne bih bio tu gdje sam danas. Zahvalan sam mu na svemu”, poručio je. (index.hr)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jordan Windle (@jordanpiseywindle)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,