Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kao dom porodice Kremenko: Nevjerovatna kuća od kamena stopila se sa okolinom

Preuzmite sliku

Posljednjih nekoliko godina Casa do Penedo privukla je pažnju ljubitelja dizajna i arhitekture iz cijelog svijeta, a posjećuje je i sve veći broj turista iz cijelog svijeta.

Na sjeveru Portugala nalazi se čudesno djelo arhitekture koje nosi naziv ‘Casa do Penedo’ ili ‘Kuća od stijene’. Ova neobična kuća stoji na jednom brežuljku u planinama Fafe i savršeno se stopila s okolinom pa je iz daljine gotovo nevidljiva, prenosi 24sata.hr.

Ime ‘Kuća od stijene’ dobila je jer je izgrađena između četiri ogromne kamene stijene koje joj služe i kao zidovi i kao strop, a neodoljivo podsjeća na dom porodice Kremenko iz popularne animirane serije pa je neki zovu i “Flintstones house”.

 • Gradnja kuće počela je 1972., a završena je dvije godine kasnije, 1974. godine. Izgradio ju je portugalski inženjer iz Guimarãesa koji ju je prvobitno koristio kao vikendicu za odmor na selu. Danas je Casa do Penedo mali muzej fotografija i relikvija.

  Sve osim vrata, prozora i krova napravljeno je u kamenu, a unutarnji je interijer uređen u rustikalnom stilu. Namještaj i usko stubište izrađeni su od drva, a svaka od soba ima drugačiji oblik.

  Kauč ​​u kući napravljen je od betona i drveta eukaliptusa i teži 350 kilograma. U kući je i kameni kamin, a vani je i topli bazen uklesan u kamenu.

 • Posljednjih nekoliko godina Casa do Penedo privukla je pažnju ljubitelja dizajna i arhitekture iz cijelog svijeta, a nakon što je o njoj izvještavala i portugalska televizija sve veći broj posjetitelja iz cijelog svijeta dolazi vidjeti to kameno arhitektonsko čudo.

  Nažalost, kuća je mnogo puta uništavana i vlasnik je morao više od 20 puta mijenjati prozore koji su sad otporni na metke, a imaju i metalne šipke koje ih štite.

 • Ulazna su vrata kuće izrađena od čelika i teška su 400 kg: jedino što joj možda nedostaje je struja koju nema premda se nalazi u neposrednoj blizini vjetroelektrane. Kako je zbog velikog broja znatiželjnih turista vlasnik više nije mogao koristiti za odmor, kuću je pretvorio u mali muzej. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje