Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kakva recesija: Nevjerojatno je na što su sve jako bogati spiskali lovu

bogatuni
Preuzmite sliku

Unatoč tome što je kriza mahnito jahala u proteklih nekoliko godina oni dubokog džepa nisu se libili trošiti novac. Štoviše, dok su se neki borili za egzistenciju, oni drugi su novac razbacivali na različita zadovoljstva.

bogatuni

Gledamo li iz dva različita ugla, ta zadovoljstva možemo različito i nazvati. Svatko sa svojim zarađenim novcem može kupiti što želi pa s tog aspekta neke kupljene primjerke možemo nazvati zanimljivima, no gledamo li to kao bacanje novca dok se drugi bore za opstanak onda ćemo vam među 10 kupljenih stvari nabrojiti većinu njih potpuno nepotrebnih. U svakom slučaju treba naglasiti da je novac s kojim su kupljene neke od njih ipak završio u humanitarnim svrhama. Kupovina se odvijala od u razdoblju od juna 2011. do juna 2012. Popis je napravio Life, a prenio Business Insider. Većina stvari kupljena je na različitim aukcijama.

Hot dog od 1.500 dolara

1. Jedan je bogataš za 1.500 dolara na aukciji u svibnju kupio hot dog pod nazivom Hot dog Mike, do tada najskuplji hot dog na svijetu. Hot dog je bio spravljen od govedine, s umakom od jastoga i posebnim tradicionalnim umakom od šafrana, a bio je posut i zlatnim pahuljicama. Novac od prodaje hot doga otišao je za potrebe beskućnika u Arkansasu.

2. Muškarac iz Ohioa u jednoj je trgovini platio oko 14 dolara za ono što je mislio da je uokviren plakat Picassovog rada. No, kasnije se ispostavilo da je riječ o originalnom linorezu ispisa koji je Picasso sam napravio 1958. za izložbu u južnoj Francuskoj. Mjesec dana kasnije, muškarac koji je linorez kupio za 14 dolara, prodao ga je jednom bogatašu za sedam hiljada dolara.

3. Kad bogataš kupuje čokoladno jaje ni 11.200 dolara nije prevelika cifra. Izradio ga je dizajner William Curley koji je tvrdio da je na njemu tri dana radilo sedam umjetnika koji se bave izradom slatkiša od čokolade. Jaje je težilo oko 50 kilograma, a svi ukrasi na njemu izrađeni su ručno.

rich-manZub Johna Lennona i zub tiranosaura

4. Jedan je kanadski zubar za zub pokojnog Johna Lennona izdvojio nevjerojatnih 31.200 dolara, Kupio ga je na aukciji u studenom te izložio u svom uredu u želji da se pohvali njime.

5. Na prodaji je bilo i zubi tiranosaura. Jedan od njih za nevjerojatnih 56.250 dolara kupljen je na aukciji u decembru 2011. u Los Angelesu. Riječ je o jednom od najvećih zubi tiranosaura koji je pronađen u Montani. Kupac je ostao anoniman.

6. Jedan je anonimni kupac u martu ove godine za bocu viskija Glenfiddicha izdvojio nevjerojatnih 94 hiljade dolara. Viski je bio iz 1955. godine i poticao je iz rezervi Irkinje Janet Sheed Roberts. Prodan je na aukciji u New Yorku, a 94 hiljade dolara otišle su u dobrotvorne svrhe. To je najviša cijena po kojoj je ikada prodan taj viski.

7. No, nije samo viski prodavan za iznimno visoku cijenu. Svoj vrhunac doseglo je i vino koje nikada nije prodano tako skupo. Naime, privatni kolekcionar vina Christian Vanneque u maju 2011. kupio je bocu Château d'Yquem iz 1811. za 115 hiljade dolara. Boca vina stara 200 godina smatra se jednom od najboljih Bordeaux vina iz jedne od naboljih berbi na svijetu.

Jelovnici, igračke, plakati

8. Stotinu godina nakon potonuća Titanica jelovnik putnika tog broda prve klase našao se na aukciji u Londonu i postigao cijenu od nevjerojatnih 122 hiljade dolara. Sve dok na aukciji visoki iznos za njega nije izdvojio jedan bogataš, jelovnik je bio u posjedu bankara Dr. Washingtona Dodgea koji je na Titanicu plovio sa suprugom i sinom. Supruga je spremila kartu s jelovnikom u torbicu ni ne sluteći tada kako će njihovo putovanje završiti. Srećom, cijela obitelj preživjela je katastrofu.

9. Koliko će za pedesetak godina vrijediti plakat ovih dana promovisanog najnovijeg Jamesa Bonda sada nije poznato, no pogledamo li za koliko se prodao plakat filma iz 1971. možemo biti sigurni da će i cijena sadašnjeg biti vrtoglava. Naime, nepoznati kupac za plakat filma o Jamesu Bondu iz 1971. izdvojio je na aukciji u Londonu u junu ove godine nevjerojatnih 129 hiljade dolara.

10. Najskuplja igračka u Velikoj Britaniji danas košta 139 hiljada i 400 dolara. Riječ je o borbenom brodu izrađenom 1905. godine nazvanom HMS Terrible. Riječ je o replici broda britanske kraljevske mornarice koju je izradio njemački proizvođač igrački Marklin, a koju je do 2011. čuvao kolekcionar Ron McCrindell. Nakon toga za nju je izdvojena vrtoglava cifra. Kupac je nepoznat.

Danas.hr / Tuzanski.ba / Foto Ilustracija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: