Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kakva misterija: Mjesto na kojem se auti kreću uzbrdo bez upaljenog motora

Preuzmite sliku

Magnetno brdo tridesetak kilometara udaljeno od grada Leha u indijskoj regiji Ladakh popularna je turistička atrakcija.

Riječ je o mjestu koje se prostire na nadmorskoj visini od 4200 metara kraj rijeke Sindhu na državnoj cesti koja spaja Leh i Kargil.

Zaustavite li automobil na određenom mjestu “privlačne sile“ povući će vaš automobil prema brdu čak i ako je motor ugašen. Lokalno stanovništvo tvrdi da i avioni koji prolaze moraju povećati visinu kako neobične karakteristike prostora ne bi uticale na njihov sistem.

 • U stvarnosti, riječ je o optičkoj iluziji. Tačnije, raspored terena i okolnih padina stvaraju optičku iluziju gdje je uzbrdica zapravo nizbrdica, pa predmeti izgledaju kao da se penju, umjesto da se spuštaju.

  Želite li spriječiti klizanje automobila, povucite ručnu. Iako treba imati na umu da neki uopće ne dožive ovaj gravitacijski fenomen, dok se drugi kunu da nikad nisu doživjeli nešto tako fantastično.

 • Lokalno stanovništvo vjeruje da je ovaj prostor nekad bio put do raja, a ljudi koji su zaslužili tamo završiti automatski su bili povučeni prema brdu, dok oni drugi nikad to nisu uspjeli. Za njih, cijeli koncept ovog prostora povezan je s duhovnim svijetom.

  Magnetno brdo kod Leha nije jedinstvena pojava. Takvih mjesta ima u mnogim zemljama svijeta – od Kanade i Sjedinjenih Američkih Država preko Evrope do Australije. (punkufer.hr)

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli aman (@55amansandhu)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,