Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako su Norvežani uvijek dobro raspoloženi uprkos hladnom vremenu?

Preuzmite sliku

Jesenja sezona, kraći dani, vetar, kiša i opalo lišće nerijetko utiču na naše raspoloženje, čineći nas razdražljivim, umornim i melanholičnim…

No, ako neko zna kako da se nosi sa ovim problemima to su definitivno Skandinavci! Budući da su rijetko kada izloženi suncu i dnevnoj svjetlosti, oni su morali da budu dovitljivi i da osmisle načine kako sebi da poprave raspoloženje, podignu nivo energije i uvijek se osjećaju toplo, ušuškano i prijatno. Tako nam nakon popularnog danskog trenda hygge, iz Norveške stiže koselig! U nastavku otkrijte o kakvom konceptu je reč.

 Rođak hygge-a

Budući da „koselig“, u slobodnom prijevodu znači „udoban“, jasno je da je ovaj koncept u bliskoj vezi sa popularnim hygge-om. Koselig u suštini podrazumijeva pristup životu koji omogućava stanovnicima sjevernih zemalja da se suoče sa vrlo kratkim i hladnim danima. Rezultati studije koje je objavio Guardian jasno pokazuju da su stanovnici Arktičkog kruga naoružani mentalnim alatima i trikovima koji im pomažu u borbi protiv duge „polarne noći”, ali i anksioznosti i depresije. Ispostavilo se da je tajna upravo u koseligu – načinu života koji podrazumijeva fokusiranje na mala zadovoljstva i radosti, te na negovanje odnosa sa drugima i svijetom oko nas.

Suština je fokusirati se na ono lepo i u svakom danu pronaći razlog za uživanje i zahvalnost, umesto autodestrukcije i očajanja na kauču uz ogromne količine slatkiša, grickalica, alkohola ili cigaretra…

Ono po čemu se koselig razlikuje od hygge-a je to što je više društveno orijentisan, uz fokus na boravak u prirodi i na otvorenom“, otkriva norveška autorka Ingrid. Na isti način kao i njegov danski rođak, koselig se sastoji u tome da svoj životni prostor ušuškate i učinite toplim pomoću mirišljavih svijeća, prirodnih materijala i dragih fotografija, dok uživate u prirodi i druženju sa dragim ljudima. Ova kombinovana metoda može imati i terapeutsko dejstvo, čak i kada temperature odu u minus…

Umjetnost uživanja u malim stvarima

Da bismo izbjegli osjećaj izolovanosti i usamljenosti, koji tokom jesenje i zimske sezone može da se javi uprkos toplom ćebencetu, mekim jastučićima, omiljenim knjigama i filmovima i toplim napicima, važno je da ne zanemarimo kraće izlaske iz kuće ili, još bolje, duže šetnje, koji nam omogućavaju da vidimo spoljašnji svijet i svjetlost koja pojačava naš serotonin.

Ako vam je, pak, izlazak iz kuće bez specijalnog povoda dosadan, pozovite nekoliko prijatelja pa idite zajedno na pečeno kestenje, u obilazak omiljenih knjižara, budite turista u sopstvenom gradu, ili organizujte veče igranja društvenih igara u svom domu uz neobično meze i šarene koktele.

Suština je da osmislite svakodnevicu tako da u svakom danu nađete razlog za radost i uživanje, bez obzira da li je u pitanju boravak u prirodi, planinarenje, odlazak u omiljeni restoran, slušanje ploča, uživanje u dobroj knjizi, isprobavanje novog jesenjeg recepta ili prepuštanje filozofskim razgovorima sa ljudima iz svog okruženja. Pustite mašti na volju, opustite se i prigrlite jesen. Uz koselig, uživanje u njoj nikada nije bilo lakše, zar ne? (citymagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje