Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako se letjelo u 80-ima? Pušilo se u avionima, a posebno pravilo vrijedilo je za težinu stjuardesa

Preuzmite sliku

Američka književnica i bivša stjuardesa avio kampanje Trans World Airlines (TWA) Ann Hood objavila je knjigu memoara pod imenom „Fly Girl“ u kojem opisuje svoje avanture u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Uprkos stereotipima o koketnim damama koje su u ono vrijeme radile kao stjuardese, Ann Hood se odlučila na ovu karijeru jer je to bio najbolji način da putuje i vidi svijet.

Još uvijek je to bio glamurozan posao na koji se dolazilo u uniformama s potpisom dizajnera Ralpha Laurena. Putnici su se dotjerivali za putovanje avionom, a na letovima se služila dobra hrana.

„Iskustvo tadašnjeg letenja zrakoplovom mogu usporediti tek s boravkom u dobrom hotelu ili na kruzeru. Ništa nije bilo plastično, a ekonomska klasa je bila super, rekla je Ann Hood koja je kao stjuardesa radila u periodu od 1978. do 1986. godine.

Nije lako bilo dobiti posao. Možda najšokantnije pravilo koje je vladalo prilikom zapošljavanja odnosilo se na težinu stjuardesa.

 • TWA je uz prijavu za posao poslala tablicu s visinom i maksimalnom težinom koje su zaposlenice smjele imati. Ako niste zadovoljavali njihove kriterije, ne bi vas ni pozvali na razgovor za posao.

  “Jednom kad su vas zaposlili, ili je barem to bio slučaj u TWA, niste se smjeli udebljati. Morali ste ostati na istoj težini na kojoj ste bili kada su vas zaposlili, što je bilo otprilike 7-8 kilograma manje od maksimalne težine u moje slučaju,” priznala je Ann Hood za CNN Travel.

  Neke su žene dobile otkaz jer su se udebljale, a ovo pravilo vrijedilo je sve do devedesetih godina prošlog stoljeća.

  Stjuardese onoga vremena morale su se nositi i s nepodnošljivom dimom duhana, jer je pušenje u avionima bilo dozvoljeno.

  Ako ste išli na petodnevni put, morali ste spakirati posebnu uniformu jer bi ova prva smrdjela po dimu, priznala je bivša stjuardesa. Prvi redovi u avionu su bili nepušački, ali cijeli avion je bio ispunjen dimom jer se nije moglo kontrolisati gdje će ići.

  Na letovima je vidjela svakakve bizarne stvari – od žene koja se trudila dojiti svoju mačku da je umiri do muškarca koji je sjedio u sjedalu u košulji, kravati i bijelim gaćama. Skinuo je hlače jer ih nije htio zgužvati prije nego što dođe na razgovor za posao.

  Pretvarala se i da ne vidi kada bi uočila da muškarac odlazi u toalet u avionu, te da mu se za par minuta pridružuje njegova saputnica.

  Stjuardese su poticane da razgovaraju s putnicima, a nije bilo zabranjeno niti otići na spoj s osobom koju ste upoznali u avionu.

  “Išla sam na sastanke s putnicima i uglavnom su to bila užasna iskustva. Nikad nije bilo onako kako sam zamišljala. Međutim onda sam 1982. godine upoznala muškarca na letu iz San Franciska u New York. Sjedio je na sjedalu 47F i na kraju sam završila u vezi s njim koja je potrajala pet godina,” otkrila je Ann Hood. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,