Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako se koronavirus širi svijetom, tako nivo zagađenja u zraku pada

Preuzmite sliku

Usred zabrane putovanja, naredbi samoizolacije i ograničenja kretanja koji se odvijaju širom svijeta dok se pandemija korona virusa i dalje širi, a uslijed svih loših vijesti istraživači otkrivaju da ova pandemija može stvoriti pozitivne učinke na okoliš, piše Independent.

Nivo onečišćenja zraka u nekim gradovima i regijama značajno su se smanjile. Prema BBC-u, istraživači u New Yorku iz ranih su studija zaključili da su se razine ugljičnog monoksida, kojeg uglavnom proizvode automobili,  naglo smanjile za gotovo 50 posto u odnosu na 2019. godinu.

Emisija CO2, koja doprinosi klimatskim promjenama zagrijavanjem planeta, također bilježi pad posljednjih dana.

Značajno smanjenje zbog ograničavanja industrije i manje prometa

Prema kompaniji za praćenje podataka TomTom, nivo onečišćenja od prometa pala je za 13,5 posto između 9. i 13. marta u odnosu na istu sedmicu 2019. godine. Mjereno u vremenu najvećih prometnih gužvi, zagađenje se smanjilo za više od 26 posto.

Istraživači sa Sveučilišta Columbia otkrili su da je emisija ugljičnog monoksida pala za oko 50 posto tokom nekoliko dana ove sedmice i otkrili su od 5 do 10 postotni pad CO2 u New Yorku. Otkrića su možda preliminarna, ali slična su uticaju na okoliš primijećena u Kini i Italiji, gdje zastoj u radu traje već nekoliko sedmica.

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, satelit Copernicus Sentinel-5P otkrio je smanjenje zagađenja zraka u Italiji, posebno emisija dušičnim dioksidom (NO2).

– Iako bi mogle biti male varijacije u podacima zbog oblačnog pokrivača i promjenjivog vremena, vrlo smo uvjereni da se smanjenje emisija koje vidimo, podudara s karantenom u Italiji što uzrokuje manje prometa i industrijskih aktivnosti – istaknuo je Claud Zehner, menadžer misije satelita.

U Kini, istraživači su otkrili smanjenje proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima, uključujući ugljen, rafineriju nafte i avionske letove. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,