Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako punite PEZ bombone, ljudi u nevjerici da to godinama pogrešno rade

Preuzmite sliku

Popularne PEZ bombone je 1927. godine prvi na tržište plasirao austrijski slastičar Eduard Haas III. U početku uopće nisu bile za djecu nego su služile za odvikavanje od pušenja. Prve bombone su bile s okusom peperminta te otud im i potječe naziv (njem. PfeffErminZ).

Najpoznatija džepna mašinica za isporuku bombona postala je viralna na TikToku zbog objavljenog videa koji prikazuje kako su zapravo mnogi godinama bili u zabludi i na pogrešan način punili PEZ dozator.

Naime, jedan TikTok korisnik prikazuje kako se zapravo cijelo pakovanje PEZ bombona stavlja u spravu koja zatim u jednoj sekundi izbaci papirnu ambalažu dok bombone ostaju unutra.

@sonn1c♬ оригинальный звук – Klim

Međutim, nerijetko trikovi prikazani na TikToku pokažu se lažnima i tako korisnike ostave razočarane. Da li je ovaj trik istinit svakako da ćemo provjeriti prvom prilikom.

Pez je slatkiš za koji mnogi imaju lijepe uspomene iz djetinjstva, a nešto što mnogi ljudi, i mladi i stari, konzumiraju do danas. Prvu mašinicu za izbacivanje bombona osmislio je Oscar Uxa.

Od 1955. proizvedeno je preko 450 plastičnih spremnika s različitim glavama i u tisuće kombinacija. Stvoren je kolekcionarski kult te se danas rijetki PEZ ‘upaljači’ prodaju i za nekoliko hiljada dolara na aukcijama. Najvišu cijenu postigao je onaj s mekom glavom Mickeyja Mousea koji nikada nije izašao na tržište, već je zastao u fazi prototipa. Za 7.000 dolara kupio ga je kolekcionar iz Kalifornije.

Kako je PEZ dobivao na popularnosti, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, 1973. je godine otvorena podružnica u gradu Orange u Connecticutu.

Štoviše, 1983. predjednik PEZ-a postaje Amerikanac Scott McWhinnie, a originalna austrijska porodica vraća većinsko vlasništvo kompanije u svoje ruke tek 2006. godine, kada otkupljuju paket dionica koji ih je učinio 67,5 postotnim gazdama. To ih je koštalo 18 miliona eura

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,