Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako operski pjevači mogu razbiti staklo svojim glasom? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Legenda kaže da operski pjevači i pjevačice mogu da razbiju čašu za šampanjac svojim glasom, ali kako je to moguće?

Vjerovatno ste upoznati sa urbanom legendom: operski pjevač se penje na binu i nakašljava se. Publika aplaudira i diže čaše šampanjca u znak pozdrava. Pjevač počinje da izvodi operske arije i sve čaše u sali se rasprsnu u paramparčad. Nemamo zabilježnih podataka da se to zaista dogodilo, ali postoje glasine da je legendarni tenor Enkrico Caruso mogao da slomi čašu u milion dijelova.

Prema zakonima fizike, to je zaista moguće. Sve je povezano sa fenomenomenom koji se zove rezonanca. Kada pogodi predmet kao što je čaša za šampanjac, pogađa i čestice unutra izazivajući njihovu vibraciju. Svaki objekat prirodno vibrira na određenoj frekvenciji, koja je poznata kao rezonantna frekvencija, a ako odaberete zvučni talas koji odgovara ovom terenu, objekat će početi da se trese sve više i energičnije, piše BBC.

Kao što pokazuje i snimak na kraju teksta, u showu Naučni klub Dara o Briaina, prije svega treba da identifikujete rezonantnu frekvenciju čaša, zvuk koji nastaje kada je dodirnete. Sljedeće treba da imitirate taj ton pjevanjem, vrištanjem ili kako je Briain uradio korištenjem zvučnika. Da biste razbili čašu, treba da je raznesete sa više od 100 decibela zvuka, što je ekvivalentno električnoj kosilici.

Morate da imate na umu da ovo ne funkcioniše sa svim vrstama i oblicima čaša. Čaše za vino i šampanjac su posebno rezonantne zbog svog šupljeg, izduženog oblika i uskih drški, koje im omogućavaju da se održe bez prigušenja vibracija.

Najlakše je razbiti tanke kristalne čaše, jer su izuzetno lomljive. Antikviteti vjerovatno mogu da se razbiju takođe, jer je moguće da sadrže više mikroskopskih pukotina i preloma koji će popustiti pod pritiskom.

Pogledajte video. (nationalgeographic.rs) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje