Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako muzika utiče na apetit – nevjerovatno, ali istinito

Preuzmite sliku

Recepti se danas ne mogu zamisliti bez soli i bibera, ali da li ste znali da i muzikom možete „začiniti” jelo? Istraživanje vodećeg stručnjaka u oblasti eksperimentalne psihologije, profesora Charles Spencea sa Univerziteta u Oxfordu, pokazalo je da muzički ambijent i te kako utiče na način na koji osjećamo ukus hrane.

Uz pomoć Sony Multi-Room Audio sistema, svako može da provjeri ovaj eksperiment kod kuće, jer ćete uz ovu tehnologiju pronaći pravu muzičku podlogu za svaku đakoniju.

Profesor Spence je ispitivao pretpostavku dodavanja „soničnih začina” u skladu sa zemljom porijekla namirnica, što je pokazalo se da su ispitanicima više prijali francuski specijaliteti uz zvuke tradicionalne harmonike, dok su Puccinijeva remek-djela poboljšala ukus paste. „Prstohvat” opere, flamenka ili čak tehno muzike su možda upravo onaj tajni sastojak koji tražite.

„Mi zapravo jedemo svim čulima, a mozak je taj koji priprema usta za senzaciju ukusa. Na gastronomski doživljaj dosta utiče i okruženje, uključujući i muziku koja može da očisti nepca i djeluje na aromu hrane. Male promjene ambijenta mogu istinski da transformišu iskustvo ručavanja”, objašnjava profesor Spence.

Spenceovo istraživanje donosi mnoštvo interesantnih rezultata, na primjer, zvuk određenog instrumenta može da pojača ukus nekih namirnica, pa je primijećeno da se klavir odlično slaže sa kajsijom, malinom ili kupinom, dok klasična muzika čini gutljaje vina i drugih pića luksuznijim. Omiljene pjesme utiču na to nam hrana više prija, dok njihov ritam određuje koliko dugo će ukusi ostati u ustima. Na percepciju ukusa utiče i sam zvuk konzumiranja hrane, na primjer, hrskanje čipsa nam šalje signal o njegovoj svježini. (esquire.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,