Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako je nastao mit da mrkve poboljšavaju vid?

Preuzmite sliku

Istina je da ako jedete mnogo mrkve, vaša kože može postati narandžasta (tačnije, više žuta), a ovo je u medicini poznato kao xanthaemia.

Isto tako, istina je da mrkva ima pozitivan uticaj na zdravlje vaših očiju jer je puna beta-karotena, organskog jedinjenja kojeg, zavisno o potrebi, naš organizam pretvara u vitamin A.

Ali… uprkos tome što su vam roditelji (vjerovatno) govorili kada ste bili mali i kao što ćete i vi govoriti ili već govorite svojoj djeci da mrkva poboljšava vid – to ipak nije istina. Mit o tome da mrkva može poboljšati vid je nastao u Drugom svjetskom ratu, a izmislili su ga Britanci kako bi zavarali naciste.

Mrkve su vjekovima bile povezane sa zdravstvenim prednostima. U srednjem vijeku, vjerovalo se da liječe sve, od polno prenosivih bolesti pa sve do zmijskog ujeda. Ali sa vizijom su postale povezane tek u Drugom svjetskom ratu, u vrijeme kada su nacisti svakodnevno bombardovali London.

 • Poznati britanski piloti, poput John “Cats’ Eyes” (Mačje oči) Cunninghama, su u svojim lovcima počeli obarati znatno više nacističkih bombardera i prije nego što stignu do Londona – i to čak po mraku, što je do tada bilo poprilično teško i gotovo nemoguće izvesti. Vijest se širila brzo, a British Royal Air Force RAF je morao odgovoriti javnosti na pitanje ‘kako?’, a pri tome sakriti pravu istinu.

  RAF se oglasio, a za naglo poboljšanje vida (čak i noću) su optužili mrkve. Oni su tvrdili da njihovi piloti jedu velike količine tog povrća koje su im znatno poboljšava vid.

  Ali mrkve nisu imale veze sa pravom istinom.

  Royal Air Force je obarao više nacističkih aviona zbog nove tehnologije koju su tajno razvijali – radara. Prve radare Airborne Interception Radar AI, su počeli koristiti 1939. godine, a on je mogao detektovati neprijateljske bombardere i prije nego stignu do Engleskog kanala. Naravno, ovu moćnu novu tehnologiju su krili od nacista – i jednostavno sve svalili na mrkve.

  Na ovu propagandu nisu nasjeli samo nacisti, već i sami Britanci. Uskoro su počeli masovno da uzgajaju i jedu mrkvu kako bi i sami bolje vidjeli tokom noći. Širom Velike Britanije su se organizovala takmičenja u pravljenju jela od mrkvi, pisali su se kuhari u kojima su se nalazila isključivo jela od mrkve, a čak je i Walt Disney napravio nekoliko crtanih filmova koji su promovisali ovo povrće.

 • Kako vam mrkva zaista može pomoći?

  Iako je britanska propaganda stvorila mit o tome da mrkve mogu značajno poboljšati vid, moderna nauka nam kaže kako oni i nisu bili baš toliko daleko od istine. Iako od njih nećete bolje vidjeti, mrkve će ipak pozitivno djelovati na cjelokupno zdravlje očiju.

  Važan su izvor Vitamina A, a ekstremni nedostatak ovog vitamina može uzrokovati sljepoću. U zemljama u razvoju, nedostatak vitamina A je trenutno vodeći uzrok sljepila. Nedostatak vitamina A takođe može dovesti do Xerophthalmie, stanja u kojem oči više ne mogu proizvoditi suze, postaju suhe, kapci natečeni, a ponekad čak i pojavljivanje čireva na rožnjači.

  Mrkve sadrže i antioksidans lutein. Hrana bogata luteinom poveća gustoću pigmenta u makuli (ili žuta mrlja, zona na mrežnjači oka koja nosi najveći broj čulnih ćelija), a veća gustoća pigmenta u makuli znači smanjen rizik od makularne degeneracije koja vodi do sljepila. Osim mrkve, lutein se nalazi i u špinatu, kelju…

  Međutim, ako vaši problemi s vidom nisu povezani sa ovim simptomima, vitamin A neće poboljšati vid bez obzira koliko mrkve jedete. (cdm.me)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,