Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako je nastalo rukovanje i zašto desna ruka?

Preuzmite sliku

Rukovanje je jedan od najprepoznatljivijih načina pozdravljanja širom svijeta, međutim, da li ste znali kad je i kako nastao ovaj vid neverbalne komunikacije?

Iako postoje mnoga različita mišljenja o tome kad je rukovanje počelo da se primjenjuje, vjeruje se da datira najkasnije iz vremena Antičke Grčke. U muzeju Pergamon u Berlinu nalazi se posmrtni kamen iz petog vijeka p.n.e. na kom su prikazana dva vojnika kako se rukuju, dok je na osnovi stubova na Akropolju u Atini prikazana scena u kojoj se rukuju Hera, Zevsova sestra i žena i Atina, grčka boginja mudrosti.

Ovim činom pružanja ruku jedna drugoj, obje strane pokazuju da su ravnopravne, međutim međusobno poštovanje i osjećaj ravnopravnosti nisu bili povod za nastanak ovog pozdrava. Vjeruje se da su činom rukovanja dvije strane pokazivale da u ruci ne nose oružje, odnosno da su se pojavili goloruki i da druga strana ne mora da se plaši da će biti napadnuta.

Što se tiče pravila da se rukuje samo desnom rukom, stručnjaci tvrde da je nastalo zato što su se ljudi prije pojave savremenih toaleta čistili lijevom rukom nakon obavljenje velike nužde i drugoj strani je, kao znak poštovanja, pružana “neukaljana” ruka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,