Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako je jednostavna želja supruge pretvorila muža u poznatog okeanskog fotografa

Preuzmite sliku

Okean je oduvijek bio predmet posebne pažnje za umjetnike, vjerovatno zbog svoje zadivljujuće neobjašnjive snage.

Clark Little, surfer i fotograf s Havaja, voli otići ravno u središte moćnih talasa kako bi snimio svoje sada već svjetski poznate fotografije koje oduzimaju dah, piše Bright Side.

A ono što je još zanimljivije je da ove fotografije ne bi postojale da nije njegove supruge, prenosi Tuzlanski.ba.

Evo inspirativne priče o okeanskom fotografu!

Clarkova ljubav prema okeanu pojavila se rano

 • Clark je rođen 1968. u Kaliforniji, ali nakon dvije godine njegova se porodica preselila na sjevernu obalu Oahua na Havajima i to je promijenilo njegovu budućnost. U svojim 20-ima bio je pionir surfanja na obali Waimea Bay i postao poznat kao vješt surfer.

  Jedna kupovina njegove supruge zapravo mu je promijenila život

 • Clarkova supruga je 2007. željela kupiti sliku okeana kako bi visila na zidu njihove spavaće sobe i tada je pomislila da bi i on sam mogao tako fotografisati. Clark je kupio vodootpornu kameru, skočio u okean i počeo škljocati.

  Ubrzo nakon toga, Clarkove jedinstvene fotografije na obali putovale su Evropom i Azijom

 • Za kratko vrijeme fotografije Clarka Littlea obišle su svijet, uključujući izložbe u Japanu, Kanadi, Brazilu, Španiji i širom Sjedinjenih Država.

 • Fotografije Clarka Littlea često su snimane iz jedinstvene i često opasne perspektive talasa iznutra, što se ne može uporediti sa fotografijama snimljenim iz sigurnosti kopna.

 • Clark kaže da su njegove slike na potpisu fotografije na obali – kada gusti teret vode naiđe na pijesak i stvori takozvanu bačvu. Ono što je važno za fotografije obale su pozadine – stijene, pješčane plaže, kokosova stabla, sunce na pravom mjestu – savršen snimak nastaje kada se sve te stvari spoje.

 • Fotograf priznaje da je sretan što dokumentuje stvari upravo na ovakav način.

 • Clark je objavio 3 umjetničke knjige, a 2011. godine otvorio je Galeriju Clark Little Haleiwa, u svom rodnom gradu na Havajima, tik uz put s mnogih plaža Sjeverne obale gdje su snimljene njegove fotografije. Štaviše, 2016. godine objavljen je film SHOREBREAK: The Clark Little Story.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,