Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako je izgledao život žena u Rimskom Carstvu?

Preuzmite sliku

Rimsko Carstvo osnovano je 27. godine prije nove ere i potrajalo je sve do pada Carigrada 1453.

Dugačka historija definitivno, o Carstvu se zna mnogo, no koliko zapravo znamo o životu rimskih žena?  Rimsko društvo je po definiciji, patrijarhat gdje su otac ili muž imali središnju ulogu u društvu i porodice. Muškarci su bili građani Rima, dok su žene bile građanke samo preko svojih muških srodnika. Unatoč tako ograničenoj ulozi i životu ograničenom na kućanstvo, Rimljanke su ipak uspjele steći utjecaj u Rimskom Carstvu, a ponekad čak i odlučivati o sudbini države.

Pravni status

U očima rimskog prava žene nisu bile ravnopravne s muškarcima. Žene se nisu smatrale punopravnim građanima Rimskog Carstva, već su bile građanke samo u vezi s drugim muškarcima. Na primjer, kći ili žena mogla je biti rimska građanka kroz državljanstvo svog oca ili muža. Ta pravna nejednakost imala je i praktične implikacije.

Bilo je bitno biti priznat kao punopravni građanin Rimskog Carstva jer se kroz taj status mogao izravno imati koristi od zakona koji su imali za cilj zaštitu rimskih građana. Budući da su žene bile građanke kroz svoje muške odnose, mogle su pristupiti zakonskim prednostima državljanstva samo uz pomoć muškaraca; čineći tako Rimljanke ovisnim o muškarcima iz svoje uže i šire porodice u svim pravnim pitanjima.

Svakodnevni život i očekivanja

Kao i u većini drugih kultura tog vremena, razlike između života siromašne Rimljanke i bogate bile su značajne. Međutim, i bogate i siromašne Rimljanke prvenstveno su odgajane u kući. Za bogate žene, ovaj način života u zatvorenom prostoru obično se nastavio i u odraslim godinama. Za siromašne žene to nije bio slučaj jer bi ponekad morale raditi jednako naporno kao i muškarci kako bi pomogle uzdržavanju porodice.

Budući da se život žene uglavnom vrtio oko kuće, opće obrazovanje žena nije bila točka interesa. Obično je to uključivalo vještine potrebne za vođenje kućanstva i odgoj djece. Zanimljivo je da je za vrijeme cara Augusta uveden novi zakon koji formalizira već postojeću predrasudu: žene koje se nisu udale do 20. godine bile bi podvrgnute marginalizaciji i određenim zakonskim kaznama. Prema društvu i državi, od njih se očekivalo da se udaju i da im se život vrti oko kućanstva, muža i djece. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,