Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako je hot dog postao jedan od simbola Američke kulture?

Preuzmite sliku

Hot dog je u Ameriku došao s većim brojem njemačkih imigranata, koji su u zemlju stigli 40 – ih godina 19. stoljeća…

Nebitno volimo li ga kuhanog ili pečenog, posluženog sa senfom, kečapom ili čilijem, svi se možemo složiti u jednoj stvari. Hot dog je, gotovo jednako kao i hamburger, postao vremenom prepoznatljivim dijelom američke kulture.

„Vjerovali ili ne, Amerikanci između Dana sjećanja (obilježava se krajem maja) i Praznika rada (prvi ponedjeljak u septembru) pojedu otprilike posve nevjerovatnih sedam milijardi hot dogova“ – za CNN tvrdi Eric Mittenthal, predsjednik Nacionalnog vijeća za hrenovke i kobasice. Ipak, ovo popularno jelo – nije američko, prenosi punkufer.hr.

 • Dovoljno je spomenuti kako je ova hrenovka/kobasica znana i pod nazivom frankfurter, te se stoga dugo smatralo kako potiče iz njemačkog grada Frankfurta. No, vrijeme je ipak pokazalo kako je mjesto postanka nemoguće odrediti. Naime, tradicionalni njemački hot dog, kad je stigao u SAD bio je mješavina svinjetine i govedine. Današnji je isključivo goveđi (bar u Americi) jer vuče korijenje od židovsko – američkih mesara, koji zbog košer jela, nisu stavljali svinjetinu u smjesu.

  Ipak, tačno je kako je hot dog došao s većim brojem njemačkih imigranata, koji su u zemlju stigli 40 – ih godina 19. stoljeća. Jednostavno, Nijemci su donijeli kulturu kobasica, s obzirom kako ih jedu doma, na poslu, vani, svugdje, tako da su Amerikanci tu kulturu vrlo brzo objeručke prihvatili. Smatra se kao su štandovi s kobasicama postali standard na gradskim ulicama do 60 – ih godina.

  No, za nastanak hot doga kakvog znamo danas (hrenovka/kobasica u pecivu), zaslužan je ipak čovjek po imenu Charles Feltman. Naime, on se prvi sjetio ubaciti meso u pecivo, te je na taj način počeo privlačiti još više kupaca. 50 godina kasnije, restoran koji je nosio njegovo ime na Coney Islandu, prodavao je nevjerovatnih 40 hiljada hot dogova na dan.

  A danas? Stvari su se promijenile samo na bolje, pa cijela Amerika i dalje rado uživa u finim okusima hot doga, i realno, jedan je od najprepoznatljivijih simbola američke kulture. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,